woensdag 3 januari 2024

Gelezen in 2023 : boeken

We gaan er eens aan beginnen: mijn eindejaarslijstjes van 2023!

Zoals steeds wordt mijn eerste lijst die met mijn favoriete boeken en laat ik er al maar meteen wat statistiekjes bijhalen: ik las in 2023 in totaal 106 dingen: 56 boeken en 50 strips. Dit moet het eerste jaar sinds lang zijn dat ik meer boeken dan strips gelezen heb... En dat laatste uit zich ook in het aantal pagina's dat ik tot mij genomen heb: 20.905, wat zo'n 800 pagina's meer is dan vorig jaar en toen stond de teller op 120 gelezen items.

Van die 56 boeken werden er 36 geschreven door een vrouw en 20 door een man - ik blijf dus goed doordoen op dat vlak. Wat talen betreft waarin gelezen werd, was 2023 een atypisch jaar want ik las maar liefst 28 boeken (da's dus netjes de helft) in het Engels, 5 boeken in het Frans en de resterende 23 in het Nederlands. Ik zat het afgelopen jaar in een serieuze dip en enkel in een andere taal dan het Nederlands lezen leek nog iet of wat te lukken - is het omdat ik mij dan harder moet concentreren? Omdat het wat verder van mijn dagelijks leven staat? Wie zal het zeggen? Ik kan alleen maar dingen vaststellen...

Voor de rest las ik vooral dunne boekjes: slechts 4 boeken gingen over de 500 paginagrens en 21 boeken haalden niet eens 200 pagina's. Het zal nooit wat worden met dikke boeken vrees ik...

Ik las 10 boeken van twee verschillende series: begin 2023 stapte ik vol goeie moed in het Around the disc in 800 days project waarin de 40 boeken uit de Discworld serie van Terry Pratchett op een goeie 3 jaar zouden gelezen zijn. Jammer genoeg hield ik dit slechts 4 boeken vol want per 20 dagen een boek uit deze reeks lezen gaf véél te veel druk op mijn leesgedrag... En de andere reeks is natuurlijk de Phryne Fisher mysteries van Kerry Greenwood waarvan ik 6 boeken las. Kleine spoiler: boeken uit beide reeksen zal je in mijn top 10 terug vinden.

En tenslotte de schaamtestatistiek van het jaar: ik las slechts 1 boek dat niet door een wit persoon geschreven werd en dat was Frère d'âme van David Diop dat voor de leesgroep gelezen werd.

Ik deelde 1 keer 4.5 sterren uit en 20 keer 4 sterren - keus genoeg dus om mijn top 10 mee te vullen - en er werden ook 2 keer 2.5 sterren uitgedeeld wat dus gewoon rotslecht betekent in mijn ogen - de besprekingen van die twee ontgoochelingen kan je hier en hier (helemaal onderaan het bericht) lezen.

Maar genoeg cijfertjes, hier komt mijn top 10 en jawel, het boek met 4.5 sterren wordt mijn boek van het jaar:

1. Mort - Terry Pratchett

Dit is het vierde boek uit de Discworldreeks. 

Mort is een jongeman die voor niks geschikt lijkt tot hij door de Dood himself (ofte Death, een skelet met cape en zeis) als leerling wordt aangenomen. Hij weet zijn eerste opdracht spectaculair te verknallen en dat is niet het enige gênante voorval in het boek...

Je zou nu kunnen denken dat het raar is dat ik daarna gestopt ben met deze reeks te lezen, maar dat heeft dus niks te maken met de kwaliteit van de boeken. Het werd me gewoon te veel dat de helft van wat ik las uit deze reeks bestond en het gevaar was dat ik het helemaal beu zou worden. Ik ga zeker nog verder met deze reeks - alleen in mijn eigen tempo.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

2. Dracula - Bram Stoker

Nog zo'n projectje waar ik in 2023 in stapte: de readalong voor Dracula die van mei tot november liep - en dat was wél iets dat ik tot een goed einde bracht.

Een klassieker die ik al lang op de plank had staan en die ik écht wou lezen maar waar ik geen tijd voor vond, dan is zo'n projectje altijd mooi meegenomen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

3. Poor things - Alasdair Gray

De verfilming hiervan ging ik op het filmfestival bekijken dus wou ik eerst het boek lezen.

En wat een leeservaring! Deze moderne bewerking van het Frankensteinverhaal kon me helemaal bekoren - de verfilming wat minder maar dat was door omstandigheden en daardoor zal de film niet in mijn bioscoop top 10 zitten, kleine spoiler al daarvoor.

Mijn bespreking van het boek kan je hier lezen.

4. Legends and lattes - Travis Baldree

Mijn eerste boek van 2023 en dat hielp het jaar goed in te zetten.

Deze meer dan cosy fantasy verwarmde mijn hart. Het vervolg hierop (eigenlijk de prequel) is ook al verschenen en heb ik in huis maar ik durf het niet goed te lezen gezien mijn gemoedstoestand. Zie dat ik er niet door geraak en ik het daarom niet goed ga vinden...

Mijn bespreking kan je hier lezen.

5. Miss Phryne Fisher investigates/Murder on the Ballarat train - Kerry Greenwood

Deel 1 en 3 van de Phryne Fisher mysteries krijgen een gedeeld plekje in mijn top 10.

Niet dat dit hoogstaande literatuur is maar het zijn wel boeken die mij lichtpuntjes in de duisternis gegeven hebben het afgelopen jaar. En dat mag beloond worden.

De bespreking van boek 1 kan je hier lezen, van boek 3 hier.

6. The appeal - Janice Hallett

Een detectiveroman geschreven in e-mails, sms'en en theaterfolders. Het werkt.

Dat het tot 3/4 van het boek duurt tot er iemand vermoord wordt, is helemaal niet erg want Janice Hallett weet een hele gemeenschap te scheppen waarbij je steeds op het verkeerde been wordt gezet.

Des te schrijnender dus dat een ander boek (bespreking helemaal onderaan het bericht) van haar bij de stinkers van het jaar hoort...

Mijn bespreking kan je hier lezen.

7. Equal rites - Terry Pratchett

Tweede boek van de Discworldserie die het tot in mijn top 10 schopt en eigenlijk een herlezing waardoor het in principe niet in aanmerking zou mogen komen. Maar: mijn lijst, mijn regels.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

8. The woman who walked into doors - Roddy Doyle

Een van de laatste boeken die ik las in 2023 en ook eentje dat gelezen werd voor de leesgroep - normaal gezien geraken die boeken niet hoger dan een 3.5 bij mij.

Nadat ik overschakelde van de vertaling naar het Engelse origineel werd de leeservaring véél beter. Dit verhaal van een mishandelde vrouw wist te raken, maar je wordt er niet heel vrolijk van.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

9. Children of paradise - Camilla Grudova



Een boek dat zich afspeelt in een aftandse cinema, het leek wel voor mij persoonlijk geschreven.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

10. Making it so - Patrick Stewart

Mijn favoriete Star Trek kapitein bracht in 2023 zijn memoires uit.

Dit werd natuurlijk meteen voorbesteld en onmiddellijk gelezen toen het eindelijk mijn brievenbus bereikte.

Heerlijk om lezen -  Patrick Stewart heeft een heel aangename manier van vertellen - en ik heb ook 't een en 't ander bijgeleerd over hem.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Zeven van de 11 boeken in mijn top 10 werden deze keer door een man geschreven (Terry Pratchett staat er wel 2 keer op), ongehoord voor mijn leesgedrag. Zo zie je maar: dit jaar vond ik mannelijke auteurs die ik wou lezen én die het ook verdienden om een plaatsje in mijn top 10 te krijgen. Zo kan het dus ook...

En dan nog even dit: in 2023 las ik zowaar 7 non-fictieboeken die 4 sterren kregen (het totaal aantal non-fictieboeken lag op 11, eveneens ongehoord) en die wil ik toch even vermelden. Natuurlijk waren het vooral boeken die al in mijn interesseveld lagen: film en televisie (I'm glad my mom died, Merlina en de parafix, Do you speak Disney?, Het lijkt wel een film en ook Making it so), geen kinderen willen (Kinderen krijgen is optioneel) en literatuur (Agatha Christie: a very elusive woman).

Waar gaan we dat schrijven zeg? 11 van mijn 56 gelezen boeken waren non-fictie, 6 van de 9 auteurs in mijn top 10 waren mannen en ik las meer anderstalige boeken dan boeken in het Nederlands waardoor mijn complete top 10 een Engelstalig onderonsje werd...

Een heel atypisch jaar. Benieuwd wat 2024 zal brengen (buiten een complete meltdown).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten