zondag 3 december 2023

November wrap up

Ik slaagde er in november in om toch 8 dingen te lezen: 5 boeken en 3 strips.

Wonder boven wonder deelde ik maar liefst 5 keer 4 sterren uit maar er zat ook een stinkerdje bij van 2.5 sterren...

Mijn boek van de maand wordt het volgende:

Making it so - Patrick Stewart

Of wat had je nu gedacht? De autobiografie van mijn favoriete Star Trek kapitein en all round deftige mens kon niet anders dan op het hoogste schavotje eindigen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Nog vier sterren:

Dracula - Bram Stoker

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Do you speak Disney? - Robin Broos

Lannoo, 2023
218 p.


Filmjournalist en -podcaster Robin Broos schreef een boekje over één van zijn grote filmfascinaties: Walt Disney en het imperium dat hij uitbouwde.

Je krijgt leuke achtergrondinformatie over Walt, de films en hun productie en ook de parken worden onder de loep genomen. 

Veel wist ik al, maar het was gewoon ook leuk geschreven, dus héél graag gelezen en een perfect cadeautje voor onder de kerstboom (als je daar nog naar op zoek zou zijn).

Ducks - Kate Beaton

Random House UK, 2022
436 p.
Niet vertaald


Kate Beaton is een Canadese striptekenaar die in de graphic novel Ducks haar ervaringen beschrijft in de Canadese "oilsands", plekken waar olie gewonnen wordt en waar buiten de werknemers in de kampen van de oliebedrijven niemand woont.

Ze werkte daar 2 jaar om haar studieschulden af te betalen omdat dat de enige plekken zijn waar je snel veel geld kan verdienen. Het zijn ook plekken waar de ratio vrouw/man 1 op 50 is - je kan je dus wel voorstellen hoe de vrouwen er behandeld worden (en nee, "als prinsessen" is daar niet bij).

Aanvankelijk weet je niet goed waar ze naartoe wil met haar verhaal, maar al gauw zie je hoe zij en de andere vrouwen door de mannen daar behandeld worden, wat haar de gedachte ontlokt waarom mannen daar zo zijn want er loopt ook manvolk rond dat ze van thuis kent en die daar niet zo'n macho-eikels waren...

Een straffe graphic novel die zeker meer lezers verdient.

Sirocco - Giulio Macaione

Lauwert, 2022
208 p.
Vertaald uit het Italiaans: Scirocco


Deze graphic novel belandde in heel wat top 10 lijstjes van 2022 en natuurlijk ga ik die dan pas in november 2023 lezen...

Mia woont met haar vader en grootmoeder in Venetië en maakt kans om verder te kunnen studeren aan de balletacademie van Milaan. Haar vader is eigenaar van café Scirocco en heeft zijn eigen (liefdes)leven on hold gezet om Mia bij te staan. Grootmoeder Elsa is kunstenares en heeft haar eigen katten te geselen.

Een mooie graphic novel met een boeiend verhaal gespreid over drie generaties van eenzelfde familie. De moeite!

Dan waren er nog twee met drie sterren waarvan ik er hier maar eentje ga vermelden:

Death at Victoria Dock - Kerry Greenwood

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En tot slot nog mijn stinkerdje van de maand die 2.5 sterren kreeg:

The mysterious case of the Alperton Angels - Janice Hallett

Viper, 2023
432 p.
Vertaald als: De zaak van leven of dood


In juni las ik The appeal van deze schrijfster en dat boek kreeg een overdonderende 4 sterren van mij. Toen ik zag dat haar derde boek dit jaar verscheen (het tweede, The Twyford code, interesseert mij niet meteen) wou ik ook dat een kans geven.

Het opzet van het boek is gelijkaardig: aan de hand van mails, uitgeschreven opnames en sms'en komt de zaak van de Alperton Angels voor onze ogen tot leven - of dat zou toch moeten...

18 jaar geleden waren de Angels een sekte die een baby probeerden te vermoorden omdat ze geloofden dat hij de antichrist was. Dit werd voorkomen en de baby verdween in de annalen van de sociale zorg.  Nu deze baby volwassen is, zijn twee schrijvers naar hem/haar op zoek om een boek over heel deze historie te schrijven.

Maar hoe boeiend dit opzet ook lijkt, het boek is gewoon een snoozefest. Ik heb het uitgelezen omdat ik wou weten hoe de uiteindelijke vork aan de steel zat, maar ik ben het eerlijk gezegd nu al vergeten - en ik heb het pas een paar dagen geleden uitgelezen...

Nee, dit was het niet.

Alles wat ik las in november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten