dinsdag 1 augustus 2023

Juli wrap up

Mijn leesoverzicht is toch elke maand een soort van realiteitscheck... Ik dacht weer dat ik weinig gelezen had, maar wat blijkt? Ik heb 7 boeken en 3 strips gelezen, goed voor zo'n 1800 gelezen pagina's (ik verschiet er zelf van).

Vier hiervan kregen van mij 4 sterren, eentje kreeg 3.5 sterren en de rest werd beloond met 3 sterren. En er was een stinkerdje van 2.5 sterren.

Het rare? Ik heb slechts 1 van de viersterrenboeken al op mijn blog besproken en dat wordt niet mijn boek van de maand:

Children of Paradise - Camilla Grudova

Atlantic Books, 2023
200 p.
Niet vertaald


Dit stond dit jaar op de longlist van de Women's Prize maar geraakte niet tot op de shortlist. Wel vreemd dat ik dit jaar vooral de boeken wil lezen die niet op de shortlist beland zijn want ik heb er nog een van de longlist gelezen die niet de shortlist haalde...

Children of Paradise zal denk ik wel enkel filmliefhebbers aanspreken want om te beginnen speelt het geheel zich in een oude vervallen bioscoop af in een niet nader genoemde stad. Holly meldt zich aan voor een job en mag er beginnen. De andere medewerkers zijn eigenlijk maar rare snuiters die haar in het begin wat links laten liggen. 

Maar eens ze door hen wordt uitgenodigd voor hun nachtelijke strapatsen - na sluitingstijd kijken ze in teamverband naar klassiekers, doen ze zich tegoed aan alle "drugs" die ze in de zaal vinden (het publiek bestaat voornamelijk uit hoogbejaarden die wel eens wat medicatie laten vallen én er wordt ook gedeald in de toiletten) en ook thuis kijken ze samen naar films en wordt er heel wat drank verzet - gaat er een wereld voor haar open.

En dan wordt de bioscoop overgenomen door een keten en verandert alles...

Children of Paradise is een soort van koortsdroom waarin je samen met Holly alles beleeft. Je wordt om de oren geslagen met titels van films (de hoofdstuktitels zijn ook films die soms losjes iets met wat volgt te maken hebben) en dat kan soms wat vervelend worden - zeker als je die niet gezien hebt of niet kent. Niet echt een probleem voor mij, dus ik zat er van te genieten.

Bovenal was dit een verhaal van je eigen "familie" vinden, mensen waar je je dagen mee wil slijten.

Dat dit niet op de shortlist geraakt is, begrijp ik eigenlijk niet. Ik heb het heel graag gelezen en het beïndrukte me zo hard dat ik er niet eens een deftige bespreking van kon schrijven nadat het uit was...

Nog vier sterren:

Junji Ito's cat diary: Yon & Mu - Junji Ito

Kodansha, 2021
127 p.
Vertaald uit het Japans: 伊藤潤二の猫日記よん&むー


Ik zei al bij de bespreking van Uzumaki dat ik nog werk van Junji Ito wou lezen en wat blijkt? Hij heeft een manga over zijn katten Yon en Mu geschreven - ik kon die niet snel genoeg in mijn handen krijgen...

Als zelfverklaarde hondenmens ziet Ito het niet zitten wanneer zijn verloofde haar kat Yon wil meebrengen naar hun huis. Hij vindt Yon een kat met een "vervloekt" gezicht die bovendien de tekening van een schedel op haar rug heeft en mijdt het dier zoveel hij kan. Al snel wordt kitten Mu aan hun familie toegevoegd en met deze kat heeft hij wel meteen een band.

Ito is een horrormangatekenaar en die stijl gebruikt hij ook in het vertellen van doodgewone dagelijkse beslommeringen met zijn katten. En het werkt: Yon lijkt in het begin echt wel behekst te zijn en de nachtmerries die Ito heeft komen op die manier heel goed over terwijl het tegelijkertijd ook echt grappig is.

Tussen de verhaaltjes over de katten zitten korte interviews met Ito en er zijn zelfs hele pagina's met foto's van Yon en Mu waardoor je echt wel kan zien dat (met een beetje verbeelding) Yon een schedel op zijn rug staan heeft...

Graag gelezen en nu nog Tomie tot mij nemen.

Miss Phryne Fisher investigates - Kerry Greenwood

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Lugosi : de opkomst en ondergang van Hollywood's Dracula - Koren Shadmi

Menlu, 2023
160 p.
Vertaald uit het Engels: Lugosi : the rise and fall of Hollywood's Dracula


Nog een filmstrip (na Quentin over Tarantino dat ik in mei las), deze keer over de Hongaarse acteur Béla Lugosi die voor eens en voor altijd vereenzelvigd zal worden met zijn rol als Dracula in ontelbare Hollywoodfilms.

En wat een leven heeft die man gehad - al kan ik niet echt ontkennen dat heel wat zijn eigen fout was. Soms is een beetje minder ego beter dan jezelf ten onder laten gaan, maar die les leerde hij dus nooit.

Aansluitend bekeek ik zijn eerste Draculafilm en hoewel dit leuk was als aanvulling op de strip, vond ik het een rommeltje en bijna niet te bekijken.

Een boek met 3.5 sterren:

Flying too high - Kerry Greenwood

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Boeken met drie sterren:

Soeur Mourir - Tom De Smet

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Fairy tale - Stephen King

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Handleiding voor katten : hoe voed ik mijn mens op - Barbara Capponi

Cargo, 2023
135 p.
Vertaald uit het Italiaans: Come addomesticare un umano


Dit was een leuk klein boekje waarbij aan katten uitgelegd wordt hoe ze "hun mens" op de juiste manier kunnen opvoeden. En wij mensen kunnen daar ook nog iets uit leren...

Het stinkerdje van de maand met 2.5 sterren:

Pageboy : mijn verhaal - Elliot Page

Mijn bespreking kan je hier lezen.
En ik vind het nog steeds jammer dat ik dit zo laag heb moeten quoteren...

Alles wat ik las in juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten