dinsdag 4 juli 2023

Miss Phryne Fisher investigates - Kerry Greenwood

 
Constable, 2015 (oorspr. 1989 als Cocaine Blues)
195 p.
Niet vertaald


Nu ik ver alle boeken in de Phryne Fisher mysteries in huis heb, is het moment gekomen om ze chronologisch te gaan lezen (in plaats van eerst nummer 7 en dan nummer 6).

Dit eerste boek in de serie werd oorspronkelijk in Australië uitgegeven onder de titel Cocaine Blues, wat je al een indicatie geeft waar Phryne mee te maken krijgt in dit verhaal.

We starten in Engeland waar Phryne zich stierlijk verveelt in het wereldje van de Britse adel. Er is niks te doen en de mensen werken op haar zenuwen. Dan wordt ze gevraagd om naar Australië - haar geboorteland - te trekken om uit te vissen wat er met de dochter van een kolonel aan de hand is want haar brieven naar huis werden sinds ze getrouwd is almaar vreemder.

Eens ze in Melbourne aangekomen is, weet ze al gauw enkele mensen rond zich te verzamelen die haar kunnen helpen: Dot, haar meid, dokter Elizabeth Macmillan en Bert en Cec, twee taxichauffeurs. Ook inspecteur Jack Robinson maakt zijn intrede, maar hij is een ietwat kleurloos figuur waarvan ze steeds de naam vergeet.

We tuimelen van het ene avontuur in het andere: illegale abortussen, cocaïnehandel, vergiftigingen, Russische dansers,... en dat allemaal gecombineerd met Phrynes heerlijk onafhankelijke natuur.

Er zijn met andere woorden heel wat verhaallijnen die door elkaar lopen en op het einde netjes samenkomen met nog wat stomende scènes tussen Phryne en de Russische danser Sasha de Lisse ertussen gesprenkeld. Want jawel, het is allemaal wat explicieter dan in de tv-serie, op elk vlak.

In het boek zitten ook enkele uitspraken/gedachtes van Phryne waardoor ik het personage nog meer kan waarderen:
“In here, Phryne, is the nursery. Do you like babies?”
Phryne laughed.
“No, not at all. They are not aesthetic like a puppy or a kitten. In fact, they always look drunk to me. look at that one - you'd swear he had been hitting the gin.”
“Dear me, I wonder who inherits my money? I haven't made a will. I should have liked to have left it to the Cats' Home.”
Geen fan van baby's maar wel van katten (tenzij ze prostituees bedoelde maar wat dan nog)? My kind of woman!

Vier sterren, of wat dacht je?

Tot slot nog de trailer van de eerste aflevering van het eerste seizoen van Miss Fisher's Murder Mysteries die op dit boek gebaseerd werd en toepasselijk Cocaine Blues heet. Er werd wel heel wat aan het verhaal veranderd, maar de grote lijnen zitten er toch in:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten