zondag 14 januari 2024

Bookshops & bonedust - Travis Baldree

 
Tor, 2023
356 p.
Niet vertaald

Ik ben er toch maar in begonnen... De overheersende gedachte was dat ik het mezelf niet kon ontzeggen, zelfs al "voel" ik het niet zo om te lezen momenteel. En het heeft opgebracht: ik las het boek op een week tijd uit (normaal tempo) en ben blij dat ik het gelezen heb.

Bookshops & bonedust is de prequel op Legends & lattes en speelt zich zo'n 20 jaar voor dat laatste boek af. Orc Viv leeft haar beste leven als huurling in een groep krijgers die aan het begin van het boek een legertje geanimeerde skeletten een kopje kleiner maken. Maar ze raakt ernstig gewond aan haar been en moet eventjes een pauze nemen om te herstellen. Haar groep laat haar achter in het slaperige visserdorpje Murk met de belofte om als ze hersteld is, haar terug op te halen. En ze verveelt zich daar dood.

Wanneer ze de eerste keer haar kamer kan verlaten en wat begint rond te strompelen, ontdekt ze een vervallen boekenwinkeltje dat gerund wordt door de rattkin Fern (ik had al direct een flashback naar de rattkin Thimble die allerlei lekkers bakt in Legends & lattes) en een bakkerij uitgebaat door een dwergvrouw die wel interesse in Viv lijkt te hebben.

Geen koffiehuis hier, maar wel heerlijke gebakjes én de gezellige sfeer van een boekenwinkel want Viv en Fern worden vrienden en Viv zal gaan helpen om de boekenwinkel op te knappen.

Dit straalde allemaal de sfeer van Legends & lattes uit en daardoor werd ik met veel plezier terug ondergedompeld in deze cosy fantasy wereld. Maar - jawel er is een maar - er was ook genoeg waar ik het wat minder mee kon vinden...

Viv is nog steeds in haar huurlingfase en wil eigenlijk niets anders doen dan vechten en koppen van slechteriken inslaan, ze zit dus de hele tijd wat te janken dat haar groep zonder haar is vertrokken en wil het liefst zo snel mogelijk uit Murk vertrekken. Er komen dan wat problemen op haar pad daar en daardoor lijkt ze wat op te leven want "yeay, zwaard!", maar ik vond dat heel wat minder interessant.

Conclusie: ik heb het boek wel graag gelezen, de sfeer zat met momenten goed, maar het kan niet naast (wel onder) Legends & lattes staan want dat is wel het superieure boek dat ik hopelijk ooit nog eens zal herlezen. Bookshops & bonedust dan weer niet.

3.5 sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten