zondag 2 juli 2023

Juni wrap up

Het moet gezegd: in juni heb ik mijn leesbest gedaan met 5 boeken en een knoert van een manga.

Drie daarvan kregen van mij 4 sterren, twee kregen 3.5 sterren en eentje 3. Geen enkele stinkerd dus in juni.

Mijn boek van de maand wordt het boek dat ik op de allerlaatste dag van juni uitlas waardoor het hier nog geen bespreking kreeg:

Het lijkt wel een film - Twan Arts

Lannoo Campus, 2023
278 p.


Zoals de ondertitel zegt: de ontwikkeling van de cinema in 100 films.

Twan Arts geeft ons een helder en meeslepend overzicht van 125 jaar cinema aan de hand van 100 hoofdstukken, 1 per film. Hij behandelt natuurlijk meer dan 100 films in het boek, maar deze kapstok van een film per hoofdstuk werkt heel goed.

Het werd een feest van herkenning en ik heb er ook nog enkele dingen uit geleerd. Wat wil een mens nog meer?

Het enige nadeel van zo'n boek: ik wil alle films die ik nog niet gezien heb dringend bekijken en sommige die ik wel al gezien heb, herbekijken. Maar wanneer ga ik daar in godsnaam de tijd voor vinden?? (een projectje is natuurlijk al in de maak...)

Dankzij een ijverige fan van Arts is de lijst met 100 films op Letterboxd te vinden en ik kan met trots melden dat ik er al 63 van gezien heb. Dringend op mijn nog te bekijken lijst: Citizen Kane, Bonnie & Clyde, Chinatown, Der Himmel über Berlin - en de helft daarvan staat gewoon al in mijn dvd-kast, foei... Jammer genoeg zal ik deze lijst nooit volledig kunnen afwerken want Lawrence of Arabia weiger ik uit principe te zien, je kan mij niet overtuigen.

Vier sterren voor dit mooie overzicht van de zevende kunst waar ik nog regelmatig naar terug zal grijpen.

Nog vier sterren:

The appeal - Janice Hallett

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Uzumaki : spiral into horror - Junji Ito

VIZ Media, 2021 (oorspr. 2000)
634 p.
Vertaald uit het Japans: うずまき


Junji Ito is een naam die steeds weer opduikt als mensen over manga en horror praten en Uzumaki wordt daar dan altijd aangehaald wegens de hoge creep-factor. Tijd om dat dus eens te gaan lezen.

Uzumaki is Japans voor spiraal en dat is ook waar het dorp in deze manga last van heeft: spiralen lijken alles en iedereen te beïnvloeden en over te nemen. De manieren waarop geven blijk van de grote fantasie van Ito en je begint jezelf toch wat ongemakkelijk te voelen op den duur...

Dit was een mooie kennismaking met het werk van deze Japanse horrorauteur. Volgende zal Tomie worden, wat als zijn meesterwerk wordt beschouwd. Ik ben serieus benieuwd.

De boeken die 3.5 sterren kregen:

Blood and circuses - Kerry Greenwood

Mijn bespreking kan je hier lezen.

De gouden lepel - Jessa Maxwell

Luitingh-Sijthoff, 2023
317 p.
Vertaald uit het Engels: The golden spoon


Iedereen die hier al een tijdje meeleest, weet dat ik gek ben op The great British bake off en aanverwanten. Wanneer er dan een thriller verschijnt waar moord en zo'n programma gecombineerd worden, dan moet ik die gewoon gaan lezen.

De gouden lepel is in dit boek de naam van de Amerikaanse variant van GBBO en kandidaten komen op het landgoed van presentatrice Betsy Martin aan voor het nieuwe seizoen van de show. De producenten hebben beslist dat ze dit jaar voor de eerste keer een co-presentator krijgt: de blaaskaak Archie Morris, waar ze allesbehalve mee opgezet is.

In de proloog ontdekt Betsy tijdens een nachtelijke storm een lijk in de baktent maar we komen op dat moment nog niet te weten wie. Daarna keren we 2 weken in de tijd terug, naar het moment waarop de kandidaten arriveren. Elk hoofdstuk maken we kennis met een kandidaat en haar/zijn redenen om mee te doen aan het programma waarbij we ontdekken dat niet iedereen daar enkel is om te bakken...

Het duurt wel lang eer we terugkeren naar de beginscène want na zowat 3/4 van het boek weten we pas wie er vermoord werd, maar ik vond dat niet eens erg. Tot dan lees je lekker mee met de belevenissen van de kandidaten en ontdek je dat Betsy ook heel wat lijken in haar kast zitten heeft.

Gewoon een leuk wegleesboek, ideaal voor de zomer.

En het ene boek met 3 sterren:

Triptiek - Karin Slaughter

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Alles wat ik las in juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten