zondag 19 maart 2023

Mort (Discworld 4) - Terry Pratchett

 
Corgi Books, 2012 (oorspr. 1987)
316 p.
Vertaald als: Dunne Hein


Oh my, mijn vierde boek in de Discworldserie en echt mijn favoriet tot nu toe...

Centraal figuur hier is Mort - kort voor Mortimer - een jongeman die voor niks geschikt lijkt en door Death (letterlijk een skelet met cape en zeis) als leerjongen wordt aangenomen.

We struikelen door het domein van Death en door zijn job samen met Mort, leren Deaths adoptiedochter Ysabell kennen en butler Albert en wanneer Mort er alleen op uit mag trekken om de job als ophaler van de doden voor de eerste keer uit te oefenen, weet hij dit spectaculair om zeep te helpen...

Maar dit boek is meer dan de onhandigheid van Mort want we leren hier het personage van de Dood beter kennen - die al sporadisch opdook in de vorige boeken en praat in kleinkapitaal - en mensen, dit is denk ik de beste creatie van Terry Pratchett!

Death bestaat al sinds het ontstaan van de Discworld en zijn taak omvat vooral mensen die op het punt staan te sterven, richting het hiernamaals (dat kan alles zijn wat zij er zich zelf van voorstellen) te begeleiden. Hij doodt ze dus niet maar staat hen enkel bij - en deelt hier en daar ook nog een zeishaal uit. En hij is nu op het punt gekomen dat hij zich wat existentiële vragen begint te stellen, vandaar ook het aannemen van een leerjongen. Dat de dood daarnaast een soft spot voor kittens en katten heeft, maakte het voor mij helemaal af. Doorheen het boek redt hij hier en daar kittens, komen katten rond zijn cape draaien en zelfs wanneer hij eventjes helemaal uit zijn job stapt (je moet het lezen om het te geloven), komen de katten nog op hem af. Bij zowat elke afbeelding die je kan vinden van deze figuur, staat er wel ergens een kat in zijn buurt - ik ben grote fan met andere woorden.

Mort is het grappigste van de Discworldboeken die ik tot nu toe las. Ze gingen in stijgende lijn qua sterren en ik vrees dat dit niet kan blijven duren want anders moet ik 10 op 5 sterren beginnen uitdelen. Maar in een boekenreeks van 40+ volumes kan het niet anders dan dat er hoogtes en laagtes zijn, ik zal dus blijven doorlezen en de eventuele stinkers met de goeie boeken nemen.

4.5 sterren, of wat dacht je?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten