woensdag 1 maart 2023

Februari wrap up

Voor februari staan er 8 dingen op de leesteller: 5 boeken en 3 strips.

Ik deelde enkele vier sterren uit, maar had ook weer een stinkerdje van 2.5 sterren. En het boek dat mijn boek van de maand wordt, heb ik hier nog niet besproken omdat ik het pas op de laatste dag van de maand uitlas:

Equal rites (Discworld 3) - Terry Pratchett

Corgi Books, 2012 (oorspr. 1987)
284 p.
Vertaald als: Meidezeggenschap


Je zou kunnen zeggen dat het not done is om een boek dat ik al eens gelezen heb (blijkbaar exact 6 jaar geleden in februari 2017) bovenaan mijn top van de maand te zetten. Maar ik heb het al gezegd: mijn blog, mijn regels...

Bovendien wist ik nog heel weinig van het verhaal buiten het feit dat een meisje (de net niet achtste zoon van een achtste zoon) abusievelijk bij haar geboorte alle magie van een stervende tovenaar geschonken kreeg omdat hij dacht dat ze een jongen zou zijn. En vrouwen en tovenaarsmagie? Dat kan niet in de Discworld... Dat daarnaast Granny Weatherwax een grote rol speelde wist ik ook nog, maar van wat er zich juist afspeelde vanaf het moment dat Granny en Esk zich naar Ankh-Morpork begeven om haar in te schrijven aan de tovenaarsuniversiteit, dat was ik precies allemaal vergeten. Geen erg, zo kon ik er opnieuw van genieten.

Dit boek was een verademing na de vorige twee delen die een verhaal hadden dat als een kogel in een flipperkast rond stuiterde... Hier krijgen we een verhaal met een doel: Esk inschrijven aan de universiteit en natuurlijk gebeurt er onderweg van alles dat aan Pratchetts grenzeloze fantasie ontsproten is, maar hier was het gewoon allemaal leuk, geen ergernis of zuchten van mijn kant.

En dan mag het mijn boek van de maand worden.

Nog vier sterren:

Merlina en de parafix - Peter Van Camp

Davidsfonds, 2022
158 p.


Pure nostalgie, dit. Merlina was zowat het enige deftige programma op tv in mijn kindertijd en ik zat dus ook elke week paraat om de nieuwe afleveringen te zien.

In dit boek krijg je de ontstaansgeschiedenis van het programma, een overzicht van de belangrijkste personages (helden en schurken) en de meest memorabele afleveringen. Met nog wat bijkomende informatie over de spin-offs Postbus X - was ik net te oud voor toen dat op antenne kwam, maar ik heb er toen toch enkele afleveringen van gezien - en Interflix - helemaal niet meer gezien doordat dit van een nog latere datum stamde. Een heerlijke trip down memory lane.

Op VRTmax staan alle afleveringen van Merlina en ik bekeek er enkele puur uit nostalgie. En hoewel ze héél knullig zijn, kreeg ik er toch een warm gevoel van.

En dan krijgt het vier sterren natuurlijk.

En ze leefden nog lang en ongelukkig (Ik haat Sprookjesland 1) - Skottie Young

Menlu, 2022 (oorspr. 2016)
132 p.
Vertaald uit het Engels: Madly ever after (I hate Fairyland 1)


Ik had al zijdelings van deze comicreeks gehoord en toen die ineens in het Nederlands verscheen, moest ik dit gewoon gaan lezen.

In dit eerste deel komt de zesjarige Gertude in Sprookjesland terecht en dertig jaar later zwerft ze er nog steeds rond, mentaal ouder geworden maar nog steeds in het lichaam van een zesjarig meisje. En ze is lichtjes gek geworden - understatement - omdat ze de uitgang niet kan vinden. Daardoor zaait ze dood en verderf onder de bewoners van Sprookjesland en vloekt ze er - alternatief - op los.

Heerlijk zuurstokkleurig geweld en zeker niet geschikt voor kinderen, maar ik smulde er van.

Hopelijk worden de volgende delen ook naar het Nederlands vertaald en wordt dit niet één van die vele reeksen die gestart worden maar geen vervolg krijgen in vertaling...

We bespraken ook een boek voor de leesgroep:

Fates and furies - Lauren Groff

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En ik las nog een boek uit omdat ik er de verfilming van wou gaan zien:

Wat ze zeiden - Miriam Toews

Mijn vergelijking tussen het boek en de film kan je hier lezen.

Het absolute dieptepunt van de maand werd het laatst verschenen album van De Kiekeboes:

Kind van de rekening (De Kiekeboes 162) - Merho, Dirk Stallaert

Hier heb ik eigenlijk niet veel meer over te zeggen dan: hoe saai kan je een strip eigenlijk maken? Zo saai als deze dus...
Alles wat ik las in februari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten