zondag 8 januari 2023

Gelezen in 2022 : boeken

Eindelijk is de tijd gekomen om mijn eindejaarslijstjes op de wereld los te laten en zoals altijd begin ik met mijn favoriete boeken.

Maar eerst wat cijfertjes: Goodreads laat me weten dat ik maar liefst 120 boeken las, goed voor 20.089 pagina's leesplezier. Toch een beetje bizar want ik las dus meer titels dan in 2021 maar toch zo'n 1.000 pagina's minder - wat zal liggen aan het aantal strips dat ik gelezen heb neem ik aan.

120 boeken? Natuurlijk niet. Hier werden de boeken en strips bij elkaar opgeteld en mijn eigen excelletje toont me dat ik 48 boeken gelezen heb en dat maakt dus dat ik ook 72 strips tot mij genomen heb.

Dan nog wat extra informatie: ik las 23 boeken in het Nederlands, 12 in het Engels, 11 in het Frans en 2 in het Duits. Dit moet het eerste jaar zijn dat ik meer boeken in andere talen dan het Nederlands las...
31 boeken werden geschreven door een vrouw en 17 door leden van het mannelijke geslacht. Still going strong daar en ik hoop dat ook in 2023 door te trekken.

Wat afkomst van de schrijvers betreft, dat kon beter want mijn leesstapel kleurde afgelopen jaar voornamelijk wit. Ik las 1 boek van iemand van Aziatische afkomst, er was 1 iemand van Europees-Aziatische afkomst, 1 iemand met latino roots en twee mensen uit Noord-Afrika. Als ik dus geen extra inspanning doe, loopt dat niet goed af...

Ik las vier boeken met meer dan 500 pagina's met zelfs een klepper van 1275 pagina's en eerlijk? Ik haat zo'n lange boeken. Niet omdat het verhaal mij tegen begint te staan, maar omdat ik er zo lang mee bezig ben. En nee, lezen is geen wedstrijd maar als ik 4 andere boeken zou kunnen lezen in de tijd die ik spendeer aan 1200+ bladzijden, steekt dat toch een beetje... 

Sterrengewijs gaf ik twee keer 4.5 aan een boek en 18 keer 4 sterren, maar ook 1 keer 2.5 en zelfs 2 keer 2 sterren (de bespreking van die baggerboeken vind je hier en hier, maar ik wil er verder niet meer over praten).

Ik had dus 20 boeken om een top 10 mee samen te stellen en daar ga je er hieronder 11 van terugvinden.

Ik piekte al vroeg op het jaar met een 4.5 en twee keer 4 sterren in de twee eerste maanden en ja, dat ene boek met 4.5 wordt mijn boek van het jaar:

1. Premier sang - Amélie Nothomb
Winnaar van een prestigieuze prijs in 2021, gelezen in februari en toen wist ik al dat niks dit ging overstijgen in 2022... Straf he?

Amélie Nothomb put hier uit het leven van haar in 2020 overleden vader en wist mij meer dan mee te slepen in het kwaadaardige sprookje dat zijn jeugd was.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Ik las ook nog haar laatste boek in 2022, Le livre des soeurs, maar deze kon mij minder boeien en kreeg een drietje.

2. Assassin's apprentice en Royal assassin - Robin Hobb

Yep, twee boeken voor de prijs van één. Dit zijn de eerste twee delen van de Farseertrilogie. Deel 1 kreeg 4.5 sterren en deel 2 vier. 

Ik heb veel te lang gewacht met aan deze serie te beginnen en nu wil ik alleen maar door doen. In 2023 zal zeker nog werk van Robin Hobb gelezen worden, dat weet ik nu al.

De besprekingen vind je hier en hier.

3. La vraie vie - Adeline Dieudonné

Het eerste volledige boek dat ik in 2022 las en het sloeg meteen in als een bom. 

Adeline Dieudonné wist mij te grijpen met haar verhaal over een meisje dat er alles aan wil doen om haar broertje weer te doen glimlachen. Hard, brutaal en met een vleugje sciencefiction is dit een boek om te koesteren.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

4. Het voorval - Annie Ernaux

Nog zo'n boek waar ik compleet kapot van was na het lezen (nee, geen feelgood dingetjes hier, zo zit ik niet in elkaar).

Gelezen omdat de verfilming in de bioscopen ging verschijnen (die gaat ook hoog scoren - kleine spoiler) en compleet omvergeblazen.

Annie Ernaux schrijft over haar eigen ervaring met abortus in de jaren '60 en je voelt het gewoon als lezer.

Dat ze eind 2022 de Nobelprijs voor literatuur mocht ontvangen was voor mij de kers op de taart. Als nieuwbakken fan zat ik te blinken bij het horen van het nieuws.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

5. Was man von hier aus sehen kann - Mariana Leky

Ik schreef net dat ik niet aan feelgood doe, maar dit boek komt wel serieus in de buurt. Met een hele cast aan dorpelingen weet Mariana Leky een hartverwarmend verhaal neer te pennen. Een boek waar ik nog dikwijls aan terug gedacht heb.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

6. Het personeel - Olga Ravn

Goeie dingen komen soms in kleine verpakkingen. Het personeel is een klein kort boekje met een speciaal verhaal dat me toch wist te grijpen. Een kleine aanrader.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

7. The Thursday murder club - Richard Osman

Mijn favoriete boek in mei en als je voor cosy wil gaan: hier is het. Richard Osman schrijft op hilarische wijze over een groep bejaarden die op donderdag samenkomen om onopgeloste moorden te bespreken. Wanneer een echte moord gepleegd wordt, gaan ze zelf mee op onderzoek uit. 

Voor als je nood hebt aan iets warms en gezelligs.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

8. Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili

Ik zat in mijn inleiding nog te klagen over dat 1200+ boek dat te veel tijd van mijn leven ingenomen heeft en hier is het dan op plaats 8 in mijn top 10.

Ja, 't is lang en onhandig om te lezen, maar de saga van de familie Jasji in Georgië die meer dan 100 jaar overbrugt moet je toch ooit eens gelezen hebben. Dat je daar dan een maand van je leven moet voor uittrekken, hoort er gewoon bij.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

9. Tovenaarsglas - Stephen King

Nog een klepper, deze keer van 734 bladzijden en hier deed ik slechts 10 dagen over - dat ik op dat moment verlof had zal daar wel in meegespeeld hebben.

Dit vierde boek uit de Donkere toren serie sloot mijn Stephen King reading month af (traditioneel in augustus) en werd meteen mijn boek van de maand toen.

En ik denk er nog steeds met een goed gevoel aan terug. In mijn top 10 dus.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

10. Islands of mercy - Rose Tremain

Een boek waar ik de helft hartsgrondig van gehaat heb en waar ik waarschijnlijk een en ander niet van meegekregen heb omdat ik het als luisterboek "las". En toch...

Waar de haat opzijschoof voor interesse en wat ik mij kan herinneren in het achterhoofd, was dit een schitterend boek. Moest ik de stukken in Borneo uit het boek kunnen knippen, dit zou de volle 5 sterren gekregen hebben.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Net als voorgaande jaren zijn de heren dus ondervertegenwoordigd in mijn top 10 - niet moeilijk als dat in het totaal aantal gelezen boeken ook zo is - 8 vrouwen tegen 2 mannen. Ze moeten maar beter hun best doen om a) mij hun boeken te willen doen lezen en b) dingen te schrijven die mij bevallen. Geen excuses meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten