donderdag 28 april 2022

Was man von hier aus sehen kann - Mariana Leky

 
Dumont, 2019 (oorspr. 2017)
314 p.
Vertaald als: Vanuit hier zie je alles


Dit boek werd gekocht op 17 december 2019 (de bon zat er nog in) toen ik in Keulen was om kerstmarkten te bezoeken - meteen ook de laatste keer dat ik in Duitsland was. En dat heb ik serieus gemist...

Het werd gelezen voor de leesgroep. Toch één boek waar ik ze van kon overtuigen.

We volgen wat er gebeurt door de ogen van Luise, kleindochter van Selma. Die laatste heeft af en toe een droom waarin een okapi voorkomt en dan sterft er iemand in het dorp binnen de 24 uur - waardoor de dorpelingen 24 uur lang als op eierschalen lopen. De droom die Selma in het begin van het boek heeft, zal grote gevolgen voor Luise en enkele dorpsbewoners hebben...

Want het gaat hier niet alleen over Luise en Selma, maar ook over de nogal kleurrijke dorpelingen waar ze een stevige band mee hebben. En die zijn allemaal stuk voor stuk het ontdekken waard: de opticien die stiekem verliefd is op Selma, Luises reuzehond Alaska (ja, da's ook een bewoner), de treurige Marlies (die veel jonger bleek te zijn dan ik aanvankelijk dacht), Frederik de boeddhistische monnik die eigenlijk in Japan woont en waar Luise verliefd op wordt... Je sluit ze stuk voor stuk in je hart.

En dat is allemaal de verdienste van Mariana Leky die het leven in het dorp zo treffend beschrijft dat het lijkt alsof je er middenin zit. Vergelijkingen met dat andere schitterende Duitse boek, Ons soort mensen, is dan ook niet veraf. Natuurlijk zijn het twee totaal verschillende romans, maar beiden weten ze een hele dorpsgemeenschap te beschrijven waar je je na een tijdje helemaal thuis voelt (of je dat bij Ons soort mensen ook zou willen, is natuurlijk wat anders).

Op de cover van de Nederlandse versie staat bovendien "Dit boek maakt je gelukkig - Stern" vermeld, een belofte die je maar waar moet maken als schrijver... En Mariana Leky slaagt daar in door die hele bonte bende bewoners in je hart en hoofd te laten kruipen.

Was man von hier aus sehen kann mag een meer dan geslaagd boek genoemd worden. Het is dan misschien niet meteen de meest hoogstaande literatuur, maar het is wel hartverwarmend. En soms is dat genoeg.

Vier sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten