vrijdag 30 september 2022

Islands of mercy - Rose Tremain

 
Chatto & Windus, 2020
356 p.
Vertaald als: Eilanden van genade


Van Rose Tremain las ik al Gustav & Anton, een boek dat heel hoog scoorde in mijn eindejaarslijstje van 2017. Een nieuw boek van haar hand kon er dus wel in bij mij en naast een nieuw boek, wilde ik ook een nieuwe manier van een verhaal tot mij nemen uitproberen: ik "las" dit namelijk als audioboek.

Nu moet je weten dat ik heel wat concentratieproblemen heb als ik naar iets moet luisteren - weet je ook meteen waarom muziek niks voor mij is - mijn gedachten dwalen dan onmiddellijk af en ik krijg ver niets meer mee van wat er gezegd of verteld wordt. Een uitdaging dus...

En het moet gezegd: het beluisteren van Islands of mercy viel enorm goed mee. Dat het boek werd voorgelezen door Katie McGrath (actrice in o.a. The adventures of Merlin en Supergirl) hielp natuurlijk ook enorm. Ik kende haar stem al en ze maakte er ook iets van: elk personage kreeg zijn eigen stem en ze hield dat ook vol bij de dialogen. Dat gaf het nog net ietsje extra. Maar er zijn niet enkel positieve ervaringen...

Doordat het boek werd voorgelezen, ging ik veel trager vooruit in het verhaal dan wanneer ik het zelf zou lezen - het tempo lag echt veel lager. En ja, je kan het audioboek aan anderhalve of dubbele snelheid gaan beluisteren, maar dan wordt de vertelstem vervormd en dat is nu ook weer niet meteen aangenaam. En ik heb denk ik heel wat van het verhaal gemist net omdat ik moest luisteren. De laatste hoofdstukken heb ik dan nog eens nagelezen in het papieren boek om zeker te zijn dat ik alles meehad. Al bij al: leuk om op zo'n manier te kunnen "lezen", maar het zal waarschijnlijk wel bij deze ene keer blijven voor mij.

Waar gaat het boek nu over? Het speelt zich af in de Victoriaanse tijd en we volgen een hele cast aan personages. De belangrijkste zijn Jane Adeane, verpleegster in Bath die ook wel "the Angel of the Baths" genoemd wordt door haar patiëntvriendelijke en effectieve manier van werken en sir Ralph Savage, een Britse raja in Borneo. Eerlijkheidshalve: heel het verhaal van sir Ralph kon mij echt gestolen worden, ik heb meermaals met mijn ogen gerold toen een nieuw hoofdstuk over hem bleek te gaan. Echt, ik vond het gewoon compleet oninteressant wat zich daar en met hem afspeelde.

Maar wat er met Jane Adeane gebeurde, daar kon ik niet genoeg van krijgen. Zoals gezegd is ze verpleegster en ze werkt in het kabinet van haar vader, een beroemde dokter in Bath. Wanneer ze een huwelijksaanzoek krijgt van de partner van haar vader, kan ze niet snel genoeg haar biezen pakken naar Londen waar ze bij haar tante - een schilderes/bohemienne - verblijft om te bekomen. Daar leert ze Julietta Sims kennen, getrouwde vrouw met zoontje, maar ook befaamd in bepaalde kringen om haar "beauties" - vrouwen met wie ze het bed deelt. Jane valt hals over kop voor Julietta en gelukkig voor haar is het wederzijds.

Islands of mercy geeft ons een mooi kijkje in het Victoriaanse Engeland en schuwt ook het gruwelijke niet. Aangezien Jane verpleegster is, worden we zo nu en dan op wat lichamelijke viezigheid getrakteerd en ook de scènes tussen Jane en Julietta worden met veel brio beschreven. Janes tante Emmeline heeft daarnaast ook al serieus wat meegemaakt en ook dat lezen we in geuren en kleuren.

Ik vergeet dus met veel plezier dat zowat de helft van het boek zich in Borneo afspeelt en geef 4 sterren aan Islands of mercy - het is dus mogelijk om een boek hoog te laten scoren voor slechts de helft van de inhoud blijkt hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten