maandag 25 juli 2022

Het personeel - Olga Ravn

 
Das Mag, 2021    
135 p.
Vertaald uit het Deens: De ansatte


Ik zag dit boek in de bibliotheek, sloeg het open op pagina 37 (louter toevallig) en las het volgende: 

Dit moest gewoon mee, het kon niet anders...

In slechts 135 pagina's met korte hoofdstukjes die allemaal zo'n "getuigenverklaring" zijn en variëren van een enkele zin tot een drietal pagina's, weet Olga Ravn een hele wereld uit te bouwen waar ik compleet in gezogen werd.

We bevinden ons op het zesduizendste schip, een ruimteschip dat cirkelt boven de "Ontdekking", een planeet waar vreemde "voorwerpen" gevonden zijn die - nu ze aan boord gebracht zijn - een invloed lijken te hebben op de bemanning. Die bemanning bestaat uit menselijken (mensen dus) en mensachtigen (een soort androïden die er net als mensen uitzien, minus de geslachtsdelen) die tot nu toe vreedzaam samengewerkt hebben.

Er is een onderzoekcommissie naar het schip gestuurd om te zien wat die invloed van de voorwerpen op de bemanning juist is, want naast er ofwel ongelooflijk tot worden aangetrokken, ofwel er juist compleet door afgestoten worden, zijn er ook heel wat die vreemde dromen krijgen en allerlei geuren beginnen waar te nemen...

Nu, dit wordt helemaal niet hapklaar gebracht, je moet het zelf samenrapen uit de getuigenverklaringen die je te lezen krijgt, maar dat maakt het boek gewoon zo goed...

Hier en daar wordt het vergeleken met Piranesi en hoewel ik dat tot op een zekere hoogte kan zien, is Het personeel toch een heel ander boek. Maar wie Piranesi goed vond, zal dit waarschijnlijk ook wel kunnen smaken.

Dit was geen spek voor ieders bek, dat zie ik helemaal en geef ik grif toe, maar voor mij was het een toppertje. Vier sterren dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten