woensdag 13 april 2022

Gwendy's magic feather - Richard Chizmar

 
Hodder & Stoughton, 2021 (oorspr. 2019)
333 p., ill.
Niet vertaald


In 2019 las ik Gwendy's button box, een boek geschreven door Stephen King en Richard Chizmar dat serieus op mijn goedkeuring kon rekenen. Ik was er mij toen al van bewust dat er een vervolg op bestond, enkel geschreven door Richard Chizmar en daardoor had ik er niet echt interesse in...

Maar wat wil het lot nu? In februari verscheen het derde deel over Gwendy, opnieuw geschreven door King en Chizmar en tja, dan moest ik het wel gaan lezen hoewel ik al vernomen had dat dit a) helemaal niet nodig was voor het derde deel en b) bovendien een ondermaats boek was.

En ik zou soms beter moeten luisteren naar anderen, maar ik wil dan gewoon mijn eigen mening vormen.

Om te beginnen: ze hebben gelijk. Het boek is gewoon ondermaats slecht te noemen. Doordat King er niet meer mee gemoeid is (hij schreef wel het voorwoord waarin hij zijn goedkeuring aan Chizmar geeft om Gwendy en Castle Rock te gebruiken), valt echt heel hard op wat voor een middelmatig tot slechte schrijver Richard Chizmar is. 't Is dan misschien geen toeval dat buiten Gwendy's button box geen enkele van zijn boeken naar het Nederlands vertaald werd...

Het hele boek is een opeenstapeling van "en nu doet Gwendy dit" en "en nu gaat Gwendy daar naartoe". Echt, ik zou zelf gewoon een beter boek bijeen kunnen pennen dan dat. Spannend is het nooit en het verhaal steunt op heel wat toevalligheden die compleet ongeloofwaardig zijn.

De inhoud: Gwendy is ondertussen een thirtysomething kabinetsmedewerker in Washington DC die eind 1999 teruggaat naar Castle Rock om de kerstdagen bij haar ouders te vieren. Vlak voor ze vertrekt duikt na jaren de knoppenkist terug op in haar leven en ze weet niet goed wat er mee aan te vangen, buiten dat niemand er van mag weten... Oh ja, en in Castle Rock zijn ook twee meisjes verdwenen en niemand weet wie dat gedaan heeft en of ze nog leven.

Hiermee zeg ik genoeg over de plot, want die is er voor de rest niet. 

In de titel van het boek is bovendien sprake van een magische veer, maar die duikt pas na 2/3 van het verhaal uit het niets op en wordt daarvoor niet eens genoemd. Wat er verder met die veer gebeurt, is echt lui schrijfwerk want het wordt een beetje een deus ex machina. Net zoals de knoppenkist die ineens helpt om alles op te lossen (wie de meisjes ontvoerd heeft, de ziekte van Gwendy's moeder...) en het verhaal af te ronden.

Nee, dit was meer dan tijdverspilling te noemen en is een boek dat er eigenlijk nooit had mogen komen. Vreemd dat King hier zijn goedkeuring voor gegeven heeft - of niet, want hij heeft wel meer goedgekeurd (qua verfilming van zijn werk dan) dat ook op niet veel trok.

Twee sterren voor dit ondermaatse stuk papierverspilling.

Het derde boek in de reeks, Gwendy's final task, belooft wél een goed boek te zijn - niet moeilijk want King heeft er weer een hand in. Het komt bovendien in mei in paperback uit (zo kan het matchen met de boeken die ik al heb) en is dan goed op tijd voor Stephen King Reading Month in augustus.

Ik kijk er al naar uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten