donderdag 6 januari 2022

Gezien in 2021 : bioscoopfilms

Net zoals ik wat ik lees bijhoud op Goodreads, hou ik wat ik bekijk bij op Letterboxd en dankzij mijn jaarlijkse bijdrage van zo'n 12 euro, krijg ik daar eveneens wat statistiekjes op het einde van het jaar:


In 2021 bekeek ik blijkbaar 208 films, goed voor 368 uur kijkplezier en wat neerkomt op zo'n 4 films per week. De meeste films worden bovendien op vrijdag en zaterdag bekeken, wat niet raar is want dan is er meestal niks op tv dat mij kan boeien...

En ook wanneer je naar de hoogste kijkdichtheid per week kijkt, is het niet raar dat ik vooral in oktober piek (filmfestival) en tijdens de kerstvakantie (films kijken tot ik er bij neerval is mijn kersttraditie).

In een aparte lijst hou ik bovendien de films bij die ik in de bioscoop bekeken heb - want daar gaat het hier vandaag om: de beste films die ik in de bioscoop zag in 2021- en dat waren er maar liefst 35.

Hoewel de bioscopen tot 9 juni dicht waren (en ook nog een dag of 4 in december) ben ik er toch in geslaagd om redelijk wat films in de zalen te zien en ook wat ik zag was serieus geslaagd: 17 van de films kregen de volle vier sterren van mij en slechts 4 films scoorden ondermaats (da's dus minder dan 3 sterren). En van die 17 ga ik een top 10 ineensteken:

Mijn film van het jaar zal wel niemand verbazen, aangezien ik er niet over kon zwijgen, hem 3 keer in de cinema gezien heb en dan nog zo'n 5 keer thuis op dvd (ik ben gestopt met hem te loggen op Letterboxd, het werd me te genant...):

1. Benedetta - Paul Verhoeven

De Franse, internationale en Amerikaanse poster.
Was dit de beste film die ik zag in 2021? Nee, dat geef ik grif toe. Maar het was wél de film die het meest in mijn hoofd is blijven hangen en die ik ondertussen beschouw als een warm dekentje in moeilijke tijden. En de film die me bovendien een nieuwe obsessie gegeven heeft want ik zag sinds 20 september (de eerste kijkbeurt) al 30 films met Virginie Efira, de actrice die gestalte geeft aan Benedetta. Ik kan wel zeggen dat ik ondertussen een kenner ben van haar werk.

Ik kan dus niet anders dan deze op de eerste plek te zetten, ik zou mezelf oneer aandoen als ik het niet deed.

Kan je vanaf 5 januari bekijken via VOD en is vanaf 9 februari beschikbaar op dvd met Nederlandse ondertiteling.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

2. The father - Florian Zeller

Dit was mijn derde bioscoopfilm in 2021 en Anthony Hopkins speelt hier de rol van zijn leven - hij kreeg er dan ook een verdiende tweede Oscar voor. 

Als je jezelf in de geest van een dementerende man wil verplaatsen, is dit je film. En je zal er niet goed van zijn als hij gedaan is - zeg dat ik het gezegd heb.

Dit was echt wel de beste bioscoopfilm die ik in 2021 zag, maar hij kon niet op tegen het Benedettageweld. Sorry not sorry.

Is ondertussen al uit op dvd.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

3. Un monde - Laura Wandel

Deze zag ik op het filmfestival en maakte grote indruk op mij. Het was mijn favoriet van het filmfestival en ik kan hem alleen maar van harte aanbevelen.

Speelt nog in bepaalde zalen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

4. Spencer - Pablo Larraín

Een schitterende Kristen Stewart als de doodongelukkige Diana Spencer. Een film die niet iedereen zal bekoren, maar ik was helemaal mee.

Speelt momenteel nog in de zalen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

5. Petite maman - Céline Sciamma

Na het weergaloze Portrait de la jeune fille en feu (topplek in mijn lijst van 2019) kwam Céline Sciamma met een charmant sprookje waarin twee meisjes de hoofdrol spelen: Nelly leert al spelend Marion kennen, die haar moeder als achtjarige blijkt te zijn.

Sprookjesachtig zeg ik je.

Is al uit op dvd.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

6. Madres paralelas - Pedro Almodóvar

In volle paniek zocht ik mij nog een film uit om te gaan bekijken vooraleer de bioscopen begin december dreigden dicht te gaan. Die vrees bleek ongegrond, maar ik zag wél een fantastische film als gevolg.

Dit is een ode aan het moederschap die ons en passant ook nog een Spaans geschiedenislesje geeft.

Draait momenteel nog in de bioscopen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

7. Druk - Thomas Vinterberg

Bij ons uitgebracht als Drunk, maar de internationale titel blijkt Another round te zijn - begrijpe wie begrijpen kan.

Won de Oscar voor beste buitenlandse film en kon serieus op mijn goedkeuring rekenen. Dit was de allereerste film die ik terug in de cinema zag sinds 2020 en het was - eerlijk is eerlijk - niet meteen van harte. Ik ging hier naartoe omdat ik alle andere films die ze de eerste week na de heropening van de cinema's speelden al gezien had op het filmfestival van 2020 of online. En ik wou echt, echt, echt naar een donkere zaal na 7 maanden niks. Ik heb het mij niet beklaagd.

Is al uit op dvd.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

8. Madeleine Collins - Antoine Barraud

Mijn laatste film van het jaar - letterlijk want ik zag hem op 31 december - krijgt ook een plaatsje in mijn top 10. En nee, die valt hier nergens te bekijken in België, maar ik zag hem al in Frankrijk. Je kan misschien denken dat ik onder de Virginie Efira invloed ben/was (en dat is ook een beetje waar), maar toch was het een steengoeie film in mijn ogen.

Geen datum van verschijnen bekend bij ons.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

9. Tout s'est bien passé - François Ozon

Een nieuwe film van François Ozon is altijd een evenement voor mij, dus daar moet ik naartoe, waar de film ook over gaat.

En ook dit is een film over een aftakelende oudere man, al is André hier nog bij zijn volle verstand, maar wil hij euthanasie plegen na een beroerte die de nog vitale tachtiger hulpbehoevend maakte. De film draait bovendien meer rond zijn dochter Emmanuèle (Sophie Marceau) die de wens van haar vader moet zien waar te maken.

Is nog niet verschenen op VOD of dvd.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

10. Dune - Denis Villeneuve
10. The Mauritanian - Kevin Macdonald


Hier kon ik niet kiezen, dus zet ik maar 2 films op de "laatste" plek (mijn lijst, mijn regels). Dune was een wervelend spektakel waarvan ik met volle teugen zat te smullen en The Mauritanian wist mij kwaad te krijgen door het onrecht dat je doorheen de film te zien krijgt (dat Jodie Foster er in meedoet, was natuurlijk ook niet erg).

Dune is beschikbaar via VOD en komt op 26 januari uit op dvd.
The Mauritanian is al uit op dvd.

Mijn besprekingen kan je hier lezen: Dune en The Mauritanian.

Voilà, mijn top 10 is een feit, ik kan deze films alleen maar aanraden, aanraden, aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten