zondag 2 januari 2022

December wrap up

Voor ik aan mijn eindejaarslijstjes begin (of beter: ze publiceer want ik ben er al volop mee bezig), moet ik nog december afsluiten en daarom dit overzichtje van wat ik toen gelezen heb.

Goodreads vertelt me dat het slechts 6 dingen waren: 3 boeken en 3 strips. Maar het was wél een goeie maand met 4 items die 4 sterren kregen en 2 met drie sterren. Geen tijd verspild dus.

Mijn boek van de maand wordt hetzelfde als in oktober - jawel:

En attendant Bojangles - Oliver Bourdeaut


Inderdaad, ik herlas dit boek in december, zij het nu in het Frans. En het blijft gewoon goed.

Mijn bespreking van de Nederlandse versie kan je hier lezen.

Nog een boek met vier sterren:

Miss Merkel: Mord in der Uckermark - David Safier

Gewoon omdat ik er zoveel plezier aan beleefd heb.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Ook twee strips kregen de eer van vier sterren: 

De Arabier van de toekomst 5 : een jeugd in het Midden-Oosten (1992-1994) - Riad Sattouf

De Geus, 2021
176 p.
Vertaald uit het Frans: L'Arabe du futur 5


Drie jaar na deel 4 is hier dan eindelijk het vijfde deel (een jaar nadat het uitkwam in het Frans) waarin Riad Sattouf over zijn jeugd vertelt.

Hij is hier een jaar of 14, begint de eerste stapjes in de liefde te zetten, maar moet daarnaast ook omgaan met het feit dat zijn Syrische vader zijn jongste broertje ontvoerd heeft naar Syrië en de familie niet weet waar de jongen is en hoe het met hem gaat.

Riads vader blijft een voor ons onbegrijpelijke figuur die verder in zijn waanzin blijft doorgaan. Want wanneer Riad uiteindelijk een brief aan hem schrijft om hem te smeken de kleine Fadi terug te brengen, bestaat het antwoord enkel uit een wens/al halve werkelijkheid dat Riad en zijn broer Yahya hen vervoegen in Syrië - wat ze natuurlijk helemaal niet willen.

Dit was terug een heel sterk deel in deze autobiografische reeks. Het zesde en laatste deel is in de maak. Ik ben benieuwd - en hopelijk moeten we niet opnieuw 3 jaar wachten op de Nederlandse vertaling...

De zwarte lijn (Ninn 1) - Jean-Michel Darlot

Kennes, 2021
64 p.
Vertaald uit het Frans; La ligne noire


Een nieuwe jeugdstrip over een meisje dat de geheimen van de Parijse ondergrondse gaat ontdekken.

Ninn werd als baby in een verlaten metrostation gevonden en wordt opgevoed door twee jolige papa's. Maar haar verleden en waar ze vandaan komt, zijn een mysterie en ze zal op onderzoek gaan. De zwarte lijn uit de titel is een in onbruik geraakte metrolijn en zal misschien antwoorden bevatten op haar vragen...

Dit was gewoon een hele leuke strip die doet verlangen naar meer. Hopelijk wordt de rest gauw vertaald, in het Frans zijn er namelijk al 5 delen beschikbaar.

Alles wat ik las in december.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten