dinsdag 25 januari 2022

Het omgeval - Mikaël Ross

 
Scratch, 2019 (oorspr. 2018)
128 p.
Vertaald uit het Duits: Der Umfall


Deze graphic novel werd oorspronkelijk uitgegeven naar aanleiding van het jubileum van 150 jaar Neuerkerode, een Duits dorp en tegelijk instelling voor mensen met een mentale beperking (beetje Geel op zijn Duits dus).

Noel woont met zijn moeder op een appartement in Berlijn en hun leven gaat zijn gewone gangetje tot zijn moeder in de badkamer ineenstort na een beroerte. Noel weet de hulpdiensten te verwittigen, maar hij wordt zelf meegenomen naar Neuerkerode zolang zijn moeder in coma in het ziekenhuis ligt - of ze ooit beter wordt of zelfs sterft, wordt trouwens nooit duidelijk in het boek.

Wat er met Noel juist aan de hand is, kom je nergens te weten maar je merkt aan alles dat hij niet zelfstandig kan wonen. Eens hij in Neuerkerode toekomt, moet hij bovendien leren omgaan met leven in een woongroep tussen andere mensen met een verstandelijke beperking. Iets wat niet altijd even makkelijk is, want agressie - zowel verbaal als fysiek - steekt daar dikwijls de kop op (misschien dat andere mensen dit anders interpreteren, maar mij jaagt dat eerder angst aan, die tikkende tijdbommen waarvan je nooit weet wanneer of waarom ze gaan ontploffen...).

Hij wordt er verliefd en krijgt een al even verliefd meisje achter zich en sluit ook vriendschappen met de andere bewoners. Tussendoor krijg je nog een geschiedenislesje door het personage Irma die al sinds WOII in Neuerkerode verblijft en haar broer onder de Nazi's verplicht zag vertrekken en nooit terugkomen...

Het omgeval is een hartverwarmende graphic novel (ondanks wat ik hierboven schreef), die je met een goed gevoel achterlaat na het uitlezen er van.

Vier sterren en een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten