zondag 17 oktober 2021

Filmfestival dag 4

Wie goed opgelet heeft, heeft gezien dat er geen "dag 3" op de blog verschenen is. Er viel daarover niet veel te melden want het was een rustdag voor mij. Geen tripje richting Gent dus, maar mij netjes bezighouden thuis - en films kijken.

Dag 4 op het filmfestival was er eentje van twee films: 



Eerst was The electrical life of Louis Wain aan de beurt, een film die ik onmogelijk niet kon gaan bekijken.

Dit is een biopic over de wat zonderlinge Britse kunstenaar Louis Wain die vooral bekend is van zijn kattentekeningen en -schilderijen tijdens het Victoriaanse Engeland. Een film met katten in een belangrijke bijrol? Daar ben ik bij. En als Louis Wain dan ook nog eens gespeeld wordt door Benedict Cumberbatch is het plaatje compleet.

Was dit nu een goeie film? Niet 100%. Het was een met momenten grappig voortkabbelende film die echter het niveau van een tv-film niet echt oversteeg. Cumberbatch is geniaal zoals altijd en de katten waren fantastisch. Ook de vertelstem van Olivia Cole kon ik best smaken, maar het was allemaal wat te vlakjes.

Dat de film zonder ondertitels werd vertoond, is ook al een veeg teken. Die zal hier nergens te zien zijn buiten het filmfestival. Maar ik heb hem toch mooi gezien.

's Avonds was ik terug paraat voor de Belgische première van Un monde, die ook al in Cannes te zien was in de sectie Un certain regard en die daar staande ovaties kreeg.

We volgen de zevenjarige Nora die voor het eerst naar school gaat en daar ontdekt dat haar oudere broer Abel genadeloos gepest wordt. Ze wil hem helpen, maar ze stuit overal op tegenkanting: Abel wil het niet, de leerkrachten op school geloven het in eerste instantie niet enz... 

Je zit de hele tijd op het niveau van Nora - het meisje is ook de hele tijd in beeld - en het is compleet vanuit haar beleving dat je alles meemaakt. En dat heeft impact.

Omdat het de Belgische première was, was regisseur Laura Wandel aanwezig, net als de kindjes uit de cast (die nu 4 jaar ouder zijn), actrice Laura Verlinden en enkele producers. Het interview achteraf was best amusant en dat iedereen een groot applaus kreeg, was dubbel en dik verdiend.

Als je één film op het filmfestival gaat zien, laat het dan deze zijn (zegt ze na 4 van de voorziene 11 films) en als dat niet zou lukken: hij is vanaf 20 oktober gewoon in de zalen te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten