zondag 13 januari 2019

Gezien in 2018 : bioscoopfilms


In 2018 ging ik zoals gewoonlijk naar de cinema. Maar het aantal films die ik op groot scherm zag, lag wat lager dan "normaal".

Ik zag 37 films in de bioscoop, waarvan 17 tijdens het filmfestival in oktober. En wat wil het toeval? Mijn top 3 komt helemaal uit dit lijstje van 17 en zijn films die eigenlijk nu pas in de bioscoop te zien zijn (2x) of hier helemaal niet zullen te zien zijn (1x).

1. The favourite

De nieuwste van Yorgos Lanthimos mag al meteen de topspot innemen in mijn lijstje films van 2018. Dit is een heerlijke komische kostuumfilm waarin de drie hoofdrolspeelsters het beste van zichzelf geven.

Mijn bespreking.

Loopt sinds deze week in de bioscoopzalen, allen daarheen!

2. McKellen: playing the part

Deze documentaire zag ik op het filmfestival. Ian McKellen komt hier zelf aan het woord (waarschijnlijk in de optiek "hij is al 79, we moeten ons haasten") over zijn decennialange carrière, eerst in de Britse toneelwereld en later in gigantische blockbusters.

Heerlijke man, die Ian McKellen.

Mijn bespreking.

Zal hier waarschijnlijk nooit in de zalen of op dvd verschijnen.

3. Shoplifters

Een nieuwe film van Hirokazu Kore-Eda belandt gewoon automatisch op mijn to-see lijst.

Deze stelde helemaal niet teleur: een gezin van misfits neemt een klein meisje op in hun midden dat overduidelijk verwaarloosd wordt door haar ouders. Een mooie en tedere film volgt.

Mijn bespreking.

Draait momenteel nog in de zalen.

4. Rabot

Hiervan mocht ik de avant-première meemaken in de Sphinx in Gent en deze documentaire over de iconische Rabottorens maakte grote indruk.

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

5. Aus dem Nichts (In the fade)

Fatih Akin is een hit-or-miss regisseur bij mij. Met Aus dem Nichts kon hij terug scoren.

Het verhaal van een vrouw wiens man en zoontje omkomen bij een terroristische aanslag en die dan op wraakmissie trekt. Sterke vertolking van Diane Kruger die voor het eerst in het Duits speelt.

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

6. Black Panther

En er mag ook wat platte commercie in mijn top 10, zeker als het zo'n schitterende film is als Black Panther. Wakanda forever!

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

7. I, Tonya

Margot Robbie (ik had haar eerst niet herkend) speelt hier de rol van haar leven.

I, Tonya vertelt het verhaal van Tonya Harding, Amerikaans kunstschaatster en verguisd idool. Dat de film in een pseudo-documentaire stijl is vervat en bol staat van zwarte humor, zijn alleen maar pluspunten.

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

8. Ladybird

Greta Gerwig gaat de autobiografische toer op (al wil ze dat niet met zoveel woorden gezegd hebben) en levert op die manier een prachtige coming of age film af.

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

9. Bohemian rhapsody

Ja, een biopic over Freddie Mercury die misschien wat te braafjes is. Maar ik heb mij geamuseerd en dat is echt wel het belangrijkste in de cinema.

Mijn bespreking.

Verschijnt 27/02 op dvd.

10. Ocean's 8

Deze werd afgebroken door critici, maar weerom: ik heb mij hier mee geamuseerd. Het was eerlijk gezegd een verademing om 8 dames een overval te zien beramen die dan ook nog eens lukt (ok, een spoiler, maar wat dacht je?).

Mijn bespreking.

Is al uit op dvd.

En dan nog een speciale vermelding voor hét cinema-evenement van 2018 (toch voor wie mee is in het Marvel universum): Avengers: infinity war.

Hier werd reikhalzend naar uitgekeken en niet alleen door mij. Dat het dan ook nog zo'n entertainende film geworden is (iedereen zat met de piepers), verdient op zich een medaille.

Is al uit op dvd.

Voor de rest wil ik nog 4 films aanbevelen, die toevallig allemaal een LGBT-thema hebben, en die zeker het bekijken waard zijn:

Rafiki

Een Afrikaanse film over de liefde tussen twee jonge vrouwen. Mooi gefilmd, met een charismatische hoofdrolspeelster, wat wil je nog meer?

Geen idee wanneer deze op dvd uitkomt.

The miseducation of Cameron Post

Op conversiekamp gestuurd worden in de jaren '90, het is geen pretje. Chloë Grace Moretz speelt overtuigend de jonge Cameron Post.

Geen idee wanneer deze op dvd uitkomt.

Girl

Eerst was er de triomftocht in Cannes en latere filmfestivals. Daarna kwam de kritiek uit Amerika. Het is een goeie film - punt.

Loopt nog steeds in de bioscoop en verschijnt op 19/02 op dvd.

Disobedience

Een verhaal van lesbische liefde in de orthodox-joodse gemeenschap. Ik vond het mooi.

Is al uit op dvd.

En dan nog twee teleurstellingen die ik op het grote doek zag:

On Chesil Beach

Platte verfilming van één van mijn favoriete boeken. Laat deze maar links liggen.

The Guernsey literary society

Wie een mooie romantische film zoekt, is hier aan het goede adres. Maar als je zoals ik een degelijke verfilming van een geliefd boek wil zien, hou je je er best ver van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten