woensdag 2 januari 2019

December wrap-up


In december wist ik 4 boeken en 7 strips aan mijn lijst gelezen items toe te voegen.

Zes daarvan kregen maar liefst 4 sterren en er was ook een stinkerdje met 2 sterren bij.

Boek van de maand wordt het volgende:

We have always lived in the castle - Shirley Jackson

Ik weet het, ik heb het boek nog niet besproken hier op de blog, maar dat komt omdat het op het programma staat van de leesclub voor 10 januari en ik mijn besprekingen daarvoor liefst zo dicht mogelijk bij het live bespreken wil publiceren.

Wat ik wel al kwijt wil: ik las het boek blijkbaar al eens in 2002 en gaf het toen slechts 2 sterren. Bij herlezing besefte ik dat ik er niets meer van wist en kreeg het ineens 4 sterren van mij. Wat er juist aan de hand was hier, lees je in mijn bespreking die er nog zit aan te komen...

Andere viersterrenboeken in december:

Rode klok - Leni Zumas

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Wie vlucht en wie blijft - Elena Ferrante

Dwarsligger, 2018 (oorspr. 2013)
709 p.
Vertaald uit het Italiaans: Storia di chi fugge e di chi resta

Gelezen in Dwarsliggerformaat omdat ik 5 dagen op reis ging en geen zwaar boek wou meesleuren (en ook omdat die versie niet binnen was in de bib). Uitgelezen op de allerlaatste dag van het jaar om geen losse leeseindjes te hebben.

De hoofdreden om dit te lezen: de verfilming van het eerste boek uit de reeks die momenteel op Canvas loopt. En ik wou de reeks ooit, zeker, uitlezen. Nu heb ik enkel nog deel 4 te gaan.

Veel kan ik niet over de inhoud vertellen, want dat zou de vorige boeken kunnen verpesten voor wie die nog niet gelezen heeft. Maar Elena schrijft nog steeds haar wedervaren met haar geniale vriendin Lila op, hier de periode van toen ze 25-30 waren. En het was weer de moeite.

Boek vier wordt zeker in 2019 gelezen - zegt ze nu met veel zelfvertrouwen en dan zal het ineens december zijn zonder het te lezen...

Een boek dat 3.5 sterren kreeg:

De kerstmisaurus - Tom Fletcher

Billy Bones, 2018 (oorspr. 2016)
383 p.
Vertaald uit het Engels: The Christmasaurus

Dit was een heel charmant kinderboek over een jongetje dat voor kerst een dinosaurus aan de kerstman vraagt. Maar het is ook het verhaal van de kerstmisaurus zelf.

Dit was met momenten héél voorspelbaar, maar dat zullen we dan maar steken op het feit dat het een kinderboek is. Het bleef gewoon een heel gezellig kerstboek. Met prachtige tekeningen.

Mijn topper op stripvlak:

Nieuwe vrienden (Giant days, 1) - John Allison, Lissa Treiman

De Fontein Jeugd, 2018
213 p.
Vertaald uit het Engels: Giant days

Deze stripreeks zat al lang op mijn radar, maar ik vond 'm maar niet bij mijn lokale comicboer en de zin om die online te bestellen was er niet meteen. En dan verscheen daar ineens de Nederlandstalige versie - en al meteen met 2 trades in 1 band (voor de niet-kenners: veel strip ineens).

In Giant days maken we kennis met 3 meisjes die elkaar ontmoeten op de universiteit: Susan, Esther en Daisy. Ze konden niet meer van elkaar verschillen (een goth, een neurotische geneeskundestudente en een wereldvreemd meisje dat thuisonderwijs kreeg), maar worden de beste vriendinnen.

Na het lezen van dit eerste Nederlandse deel (met al een preview naar het volgende), wil ik meer over deze studentes lezen. Dat ze maar snel werk maken van de vertaling van de rest!

Nog viersterrenstrips:

1916 (De oorlog van de Lulu's: door de ogen van Luigi, 1) - Régis Hautière, Damien Cuvillier

Casterman, 2018
56 p.
Vertaald uit het Frans

De oorlog van de Lulu's is een stripreeks die heel hoog scoort bij mij. Naar elk nieuw deeltje wordt vurig uitgekeken en hoewel we hier ineens een andere tekenaar krijgen (wat ik normaal gezien haat), werkt het hier wel.

Deze zijweg, "door de ogen van Luigi", vertelt een periode uit de oorlog die niet in de reguliere reeks zat. Boeiend was het zeker, vooral omdat het zich grotendeels in Berlijn afspeelde.

Boemerang (Suske en Wiske door..., 2) - Conz, Steven Dupré

Standaard Uitgeverij, 2018
48 p.

Remakes, hommages,... en dergelijke van strips, ik moet er normaal gezien niet van weten omdat het meestal puur geldklopperij is en de kwaliteit ver te zoeken is.

Bij het vorige deel in de Suske en Wiske hommagereeks, Cromimi, moest ik nog de gevreesde 2 sterren boven halen - trouwens meer dan verdiend, want het is pure bagger.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik dit album las en het zowaar fel de moeite vond... We bevinden ons in een dystopische wereld waarin Theofiel Boemerang ("Kleine percentjes, rijke ventjes!") de wereld in zijn macht heeft. Suske, Wiske en co zitten in het verzet en proberen zijn rijk te doen wankelen.

Wel, ik heb genoten van dit album. Als de volgende delen deze kwaliteit halen, mogen ze van mij gerust doordoen. Ze moeten alleen vermijden dat Hollanders en franstaligen met hun poten aan dit Vlaams erfgoed zitten (zoals bij Cromimi), dan komt het wel in orde.

En de baggerstrip van de maand:

Jan, Jans en de kinderen 61 - niet Jan Kruis

Sanoma, 2018
48 p.

En ook dit is een hommagealbum, aangezien Jan Kruis in 2017 overleed. Maar dit album was er beter niet gekomen.

Slecht getekend, de stijl van Jan Kruis is soms maar halvelings aanwezig en het is gewoon op scenariovlak huilen met de pet op. Niks grappigs, hier en daar serieus vrouwonvriendelijk (dat was deze strip toch ontgroeid?) en gewoon saai. Saai.

Twee sterren dus.

Alles wat ik las in december.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten