dinsdag 16 januari 2018

Kijktip: Rabot


Vriend zijn van het Filmfestival begint weer zijn vruchten af te werpen.

Gisteren mocht ik gratis naar de avant-première van Rabot, een documentaire over het leven in de Rabot woonblokken die momenteel worden afgebroken.

Deze film kende zijn première op het afgelopen Filmfestival in Gent, maar ik kon die niet meer in mijn programma gepropt krijgen.

Hij won toen de Port of Ghent publieksprijs, niet moeilijk voor een documentaire die zich afspeelt op één van de meest herkenbare plekken van Gent.

Voor wie niet van deze kanten is: de drie woonblokken aan het Rabot zijn/waren sociale woningen die in de jaren '70 werden gebouwd. Toen was het blijkbaar een soort prestigeproject en iedereen kwam er graag wonen.

Van die oorspronkelijke bewoners schieten er nog enkelen over, maar die hebben met lede ogen het verval moeten aanzien. Op hun laatste benen zijn deze blokken een vergaarbak van alles en iedereen die door de maatschappij wordt uitgespuwd: werklozen, psychiatrische patiënten, drugsverslaafden... ze vinden er allemaal een plaats. We krijgen schrijnende armoede te zien, pijnlijke situaties en mensen die er toch nog het beste van proberen te maken, hoe moeilijk dat ook is.

Maar naast de miserie is er hier en daar ook plaats voor humor. Er werd in de zaal een aantal keer van harte gelachen zonder dat het uitlachen werd. Een pluim voor de makers daarvoor.

De regisseur van de film, Christina Vandekerckhove, was ook aanwezig bij de avant-première en Roel Van Bambost was de interviewer van dienst. Zij vertelde dat het idee voor de film pas kwam toen ze hoorde dat de drie woonblokken binnen afzienbare tijd zouden afgebroken worden. De idee om een documentaire rond de Rabotwijk speelde al langer in haar hoofd, maar ze vond nooit de juiste insteek, tot dan.

Chapeau ook dat ze zo'n boeiend amalgaam aan figuren voor haar camera wist te krijgen, want het vertrouwen winnen van de bewoners werd voor haar en haar filmploeg een hele opgave.

Deze kleine aanrader van een documentaire begint nu ook de ronde van buitenlandse festivals te doen. Next stop is het Filmfestival van Rotterdam (24/01-04/02) waar de film zijn internationale première krijgt.

Wie een boeiende documentaire wil zien, kan vanaf morgen in de zalen terecht.
1 opmerking:

  1. Ik wil deze documentaire zo graag zien!! Ik heb twee jaar heel dichtbij de torens gewoond, dus ben benieuwd of ik veel van het verhaal herken :)

    BeantwoordenVerwijderen