donderdag 10 januari 2019

Gelezen in 2018 : boeken


Ziehier mijn handige Goodreadsoverzicht van het leesjaar 2018:

153 boeken? Hoe doet een mens dat???

Stop even met schreeuwen: ik las 55 boeken en 98 strips, dat brengt misschien al wat meer perspectief. Vandaar ook dat de gemiddelde lengte van de boeken 170 pagina's was. Een "normale" strip heeft er zo'n 48, dat trekt het gemiddelde natuurlijk naar beneden.

Maar aangezien ik het in dit bericht enkel over de boeken ga hebben, toch nog wat extra cijfertjes die ik bijhield op een excelpagina.

Van de 55 boeken die ik las, telden er 7 meer dan 500 pagina's - met als absolute uitschieter A little life met 720 pagina's.

30 boeken werden geschreven door een vrouw, 2 door een man/vrouw team en de overige 23 werden door mannen geschreven. Mijn queeste om vrouwelijke schrijvers in de verf te zetten bij mijn leesgedrag begint te werken.

Wat diversiteit betreft, daar kon het heel wat beter. In 2017 deed ik blijkbaar meer mijn best hiervoor. Nu las ik 2 boeken van Aziatische auteurs (1 Hawaiiaans-Amerikaanse, 1 Brits-Pakistaanse) en 1 boek van een zwarte Amerikaanse auteur. Dat kan beter.

Voorts las ik 1 boek in het Duits, 14 boeken in het Engels en de overige 40 waren in het Nederlands. Het idee om ook eens een Frans boek te lezen, zal dat ook blijven denk ik: een idee.

Uit deze 55 boeken kon ik een top 10 halen. Vier boeken kregen van mij 4.5 sterren in 2018 (die ultieme 5 sterren worden ver nooit meer gegeven door mij) en die vormen dan ook mijn top 4. Niet in willekeurige volgorde:

1. The master and Margarita - Mikhail Bulgakov

Hoe kan ik ook anders dan dit monumentale boek op 1 te zetten? Mijn leesproject in november. Ik deed er een hele maand over om het uit te krijgen en kon niet meer van een boek genoten hebben.

Dit moet iedereen toch één keer in haar/zijn leven gelezen of proberen lezen hebben.

Mijn bespreking.

2. The seven husbands of Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid

Een supergehyped boek op Booktube, maar het voldeed aan alle verwachtingen.

Dit levensverhaal van een (onbestaande) Hollywoodsuperster deed mij door het boek racen, zo meeslepend was het geschreven.

Mijn bespreking.

3. Heksengebroed - Margaret Atwood

Vorig jaar belandde Atwood op nummer een in mijn eindejaarslijstje, voor 2018 haalt ze toch nog het brons binnen.

Heksengebroed is een hervertelling van Shakespeares The tempest en werd uitgegeven in de Hogarth Shakespeare serie.

Mijn bespreking.

4. De acht bergen - Paolo Gognetti

Een klein maar fijn boekje over de lokroep van de bergen.
Niet meteen iets dat ook op mij van toepassing is, maar het kwam zeker over.

Mijn bespreking.

5. Het monster van Frankenstein - Mary Shelley

Een boek dat in 2018 zijn 200ste verjaardag vierde en nog verrassend leesbaar bleek te zijn.

Mijn bespreking.

6. Nimmernacht / Godsgrave - Jay Kristoff

De eerste twee delen van de Nimmernachttrilogie werden door mij niet minder dan verslonden. Deel 1 verscheen eind 2017 in het Nederlands en las ik in recordtempo uit aan het begin van 2018. Aangezien de vertaling van deel 2 wat op zich liet wachten (die is nu net uit), kocht ik het in het Engels en het werd met evenveel goesting gelezen.

Nu is het wachten tot deel 3 (eigenlijk al aangekondigd voor november 2018) eind dit jaar zal verschijnen in het Engels.

Mijn besprekingen.

Eervolle vermelding bij deze boeken is Red sister, het eerste deel in een andere trilogie, dat qua thematiek wat aanleunt bij de Nimmernachtboeken en dat ik ook heel graag gelezen heb.

7. We have always lived in the castle - Shirley Jackson 

Dit was blijkbaar een herlezing, maar aangezien ik mij de eerste keer hoegenaamd niet kan herinneren, wordt het boek toch in mijn top 10 opgenomen.

Mijn bespreking.

8. Slapende reuzen / Ontwakende goden - Sylvain Neuvel

De twee eerste delen van de Themis files lazen als een trein en als Uitgeverij Karakter nu eens werk zou willen maken van de vertaling van het derde deel he...

Mijn besprekingen.

9. Morrigan Crow en het wondergenootschap - Jessica Townsend

Het eerste deel in de Nevermoor-serie was een schot in de roos. En ja, een kinderboek mag en zal in mijn top 10 belanden.

Mijn bespreking.

10. De ontvoering - Richard Bachman

Bachman was natuurlijk Stephen King (of vice versa), maar het boek was bedoeld als een Bachmanboek vandaar de auteur hier. Gelezen tijdens Stephen King maand (zijnde augustus) kwam dat toen naar boven als het beste boek dat ik las.

Mijn bespreking.
             
Eervolle vermeldingen:

Circe - Madeline Miller

Dit was een heel grote kanshebber om boek van het jaar te worden totdat Circe besloot om als een dolverliefde kip zonder kop te gaan rondlopen en ik daar licht gedegouteerd van werd. Resultaat: net geen top 10 meer.

Een van de eerste boeken die ik las in 2018 en eentje dat indruk maakte. De stuurse Eleanor leert het leven leuk te vinden en die reis met haar was een aangename.

Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey - Mary Ann Shaffer en Annie Borrows

Een letterlijk feelgoodboek en dat mag ook al eens op een favorietenlijst (of in de eervolle vermeldingen) staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten