donderdag 28 oktober 2021

Open zee - Catherine Poulain

 
Cossee, 2017 (oorspr. 2016)
352 p.
Vertaald uit het Frans: Le grand marin


Eerste boek dat we lazen in de leesgroep voor het nieuwe leesjaar.

En jammer genoeg mag het in het rijtje van het gros van de boeken die we in de voorgaande jaren lazen gaan staan: ik vond er namelijk niks aan...

Lili vertrekt vanuit Frankrijk richting Alaska om er te gaan vissen. Het hoe en waarom van haar vertrek wordt nergens duidelijk gemaakt. Ze wil alleen niet meer terug.

Eens ze in Alaska is aangekomen, probeert ze overal werk te vinden op een vissersboot, maar de meesten willen dat frêle Franse meisje niet aannemen. Tot ze op de boot van Ian mag beginnen en ze zich letterlijk kapot werkt bij de visvangst: ze raakt gewond en moet terug aan land gebracht worden. Waar ze niet kan aarden en blijft verlangen naar het harde leven op zee. En passant begint ze ook nog eens een affaire met een vuile visser die haar als afval behandelt.

Echt, ik kon in niks meegaan bij dit boek. Je hebt een compleet onsympathiek hoofdpersonage wiens drijfveren nergens duidelijk worden en wiens gedragingen ik langs geen kanten kon begrijpen. Ze is ook steeds bezig dat ze naar Point Barrow - het meest noordelijke punt van de VS, waar letterlijk niets is - wil eens het visseizoen voorbij is, maar ze raakt daar nooit. Wat is dan het punt daarvan?

Ook in de stijl van het boek kon ik mij niet vinden. We krijgen korte zinnetjes die het verhaal voortstuwen, waardoor er wel een soort ritme in komt, maar het was gewoon mijn ritme niet. Ik moest me iedere keer forceren om verder te lezen, zo weinig wou ik in het boek verder gaan. Het feit dat de personages de ene keer met hun naam en de andere keer met een omschrijving werden aangeduid, maakte het er voor mij ook niet makkelijker op. De personages, stuk voor stuk smerige vissers, klitten samen tot één kluwen en het kon mij op den duur ook niet meer schelen wie nu weer wie was. Zo interessant vond ik hen...

Treffend is dat ik terwijl ik dit boek las, nog 3 andere boeken heb uitgelezen die mij heel wat beter lagen. Toen het dan eindelijk uit was, heb ik een zucht van verlichting geslaakt, ik was er van af!

Twee sterren, of wat dacht je? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten