dinsdag 19 oktober 2021

Filmfestival dag 6

Gisteren werd het onbedoeld een horrordagje. Bij het samenstellen van mijn filmfestivalprogramma hou ik echt geen rekening met het genre van de films, maar wat bleek? Beide films op mijn programma vielen in het horrorgenre:

Maar 't was meer psychologische horror dan blood and gore...

Eerst bekeek ik The innocents, een Noorse film waarin vier kinderen ontdekken dat ze rare krachten hebben en hoe hard dit uit de hand kan lopen als daar geen volwassene bij staat om ze wat in te tomen...

De film begint als een doorsnee film met kindjes: Ida is net verhuisd en moet nieuwe vriendjes zien te maken. Ze ontmoet Benjamin en samen gaan ze spelen in zijn boomhut. Het is pas wanneer Ida's autistische zus Anna en buurmeisje Aisha psychologisch gelinkt lijken, dat de film op gang komt en het van kwaad naar erger gaat.

Dat er onderweg ook een kat moet sneuvelen op de meest gruwelijke wijze, kon ik moeilijk verkroppen... Als je trouwens na deze film nog niet denkt dat kinderen halve monsters zijn, weet ik het ook niet meer - en ik had daar deze film eigenlijk niet voor nodig.

Niet voor gevoelige zieltjes dit. Ik kon het zelf amper aan.

Daarna was het richting Voo?uit om Mona Lisa and the blood moon te bekijken in de theaterzaal. Altijd leuk om een film in zo'n omgeving te zien en 't was ook al héél lang geleden dat ik zo dicht bij een ander mens had gezeten zonder dat die tot mijn bubbel behoorde... Eerste keren voor alles.

Deze film komt uit de koker van Ana Lily Amirpour, die ons ook al de sfeervolle zwart-wit vampierfilm A girl walks home alone at night gaf. Echter geen zwart-wit bij Mona Lisa... maar full on neonkleuren.

Mona Lisa ontsnapt uit een psychiatrische instelling en zwerft daarna rond in New Orleans waar ze door stripteaseuse Bonnie Belle (Kate Hudson) op sleeptouw wordt genomen. Al snel blijkt dat Mona Lisa speciale gaven heeft waardoor ze andere mensen haar wil kan opleggen. Bonnie ziet dit als een kans en samen gaan ze mensen geld aftroggelen. Wat natuurlijk alleen maar slecht kan aflopen...

Ik zat met volle teugen te genieten bij deze film. De neonkleuren spatten van het scherm, er is net genoeg dreiging om in het horrorsfeertje te blijven hangen en het kindacteurtje is zelfs niet irritant te noemen. Allemaal pluspunten dus.

Ik zou hier nu de trailer posten, maar de film heeft er (nog) geen... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten