zondag 24 oktober 2021

Madam - Phoebe Wynne

 
Quercus, 2021
439 p.
Niet vertaald


Nu het filmfestival van de baan is en ik alle films met Virginie Efira gezien heb, kan ik aan de bespreking beginnen van de boeken die ik in oktober gelezen heb. Want ja, dat was ook nog een dingetje.

Begin oktober las ik Madam van Phoebe Wynne. Ik kocht het boek enkele maanden geleden nadat ik het op youtube bij verschillende booktubers had zien verschijnen in hun book haul - en het leek mij wel interessant. Jammer genoeg had ik beter hun besprekingen afgewacht, want dit was het toch niet.

Op de cover staat bovendien "Rebecca meets The secret history, gloriously dark, gloriously gothic" te lezen. Pfff... Ik heb die twee boeken gelezen (Rebecca is zelfs een persoonlijke favoriet) en het is echt veel te veel eer om dit boek met twee zo'n kleppers te vergelijken.

Waar gaat dit nu over? Jonge lerares Rose Christie neemt een job aan als lerares klassieke talen in het prestigieuze Caldonbrae Hall, een kostschool waar rijke jongedames worden klaargestoomd voor het leven. Al meteen bij aankomst probeert Wynne een sfeer te scheppen waardoor je weet dat er meer aan de hand is in de school dan gewoon "opvoeding van jongedames" maar het duurt en het blijft duren vooraleer je weet wat er juist aan de hand is - en toen was mijn aandacht al lang vervlogen.

Want mensen, hoe saai kan je een boek maken dat drijft op een mysterie? Zo saai als dit boek dus.

Tussen de bedrijven in de school door krijg je ook nog over godinnen en heldinnen uit de oudheid te lezen en dat waren stukken die wel op mijn goedkeuring konden rekenen, maar de rest van het boek? Nope.

Ik ga hier niet verklappen hoe de vork juist in de steel zit, maar het was eigenlijk heel voorspelbaar. Voeg daar nog een aantal scènes aan toe die wilden shockeren om te shockeren en ik zat meer met mijn ogen te rollen dan wat anders.

En ja, ik heb het boek uitgelezen omdat ik toch wou weten hoe het zou aflopen. Het einde werd trouwens recht uit Jane Eyre gestolen, nog een onvergeeflijke daad in dit boek.

Twee sterren dus, want er zijn nog ergere dingen die gedrukt zijn op papier, dit was alleen niet wat het pretendeerde te zijn en dat vond ik redelijk onvergeeflijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten