zondag 10 januari 2021

Gelezen in 2020 : boeken

En we zijn er eindelijk aan toe gekomen: mijn eindejaarslijstjes! Ofte de boeken, strips, films en tv-programma's die 2020 draaglijk gemaakt hebben, opgesplitst in maar liefst 4 verschillende berichten.

Beginnen doe ik zoals altijd met mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, maar eerst wat statistiekjes:

Goodreads verschafte mij een handig overzicht - zoals je hierboven kan zien - maar ik hield ook nog een aantal dingen bij in een excel bestand.

Ik las dus 110 items vorig jaar, maar de meerderheid daarvan waren strips en die komen in een volgend bericht aan de beurt. Het aantal boeken waren er uiteindelijk 41. Minder dan vorig jaar, maar toch niet slecht. De reden dat ik minder gelezen heb, moeten we niet ver zoeken: gewoon het jaar 2020. Als ik afleiding nodig heb van de wereld rondom mij, stort ik mij op series en films (zal je wel zien in die berichten) en dan schiet het lezen er een beetje bij in natuurlijk...

Van die 41 boeken waren er 30 in het Nederlands en 11 in het Engels. Duits kwam er in 2020 niet aan te pas. 25 boeken werden geschreven door een vrouw, 15 door een man en eentje door iemand die zich geen gender wil aanmeten. Mijn missie om meer vrouwen te lezen blijft dus op goede weg.

Wat mijn divers lezen betreft, dat kan elk jaar beter, maar 2020 is alvast meer geslaagd dan 2019: ik las 5 boeken van zwarte auteurs (1 Afrikaanse, 2 Britse, 2 Amerikaanse - allemaal vrouwen) en 2 auteurs van Aziatische afkomst (1 Japanner en 1 Chinees-Amerikaanse). Hulpmiddel daarbij was dat februari in de VS Black History Month is en ik die maand enkel zwarte auteurs las, maar ik las nog divers doorheen het jaar. Toch zou dit nog beter kunnen.

Ik las iets minder grote kleppers dan in 2019, maar er waren nog steeds 3 boeken met meer dan 500 pagina's, waarbij Al wat schittert er maar liefst 832 had en ik er een hele maand mee bezig was.

Al het bovenstaande is voor de meeste mensen waarschijnlijk bladvulling, maar ik hou graag bij wat en waarom ik lees. 

Ik gaf 3 boeken 4.5 sterren en die vormen dan ook mijn top 3. Maar liefst 13 boeken kregen 4 sterren en die werden tot 7 teruggebracht om mijn top 10 te vervolledigen.

En hier zijn ze dan, mijn beste boeken van 2020:

1. The pull of the stars - Emma Donoghue

Mijn nummer 1 voor 2020 lag al maanden vast tot ik deze las eind oktober/begin november.

Emma Donoghue is een auteur die sowieso weinig verkeerd kan doen bij mij maar door dit boek werd ik echt weggeblazen (om het eens cliché uit te drukken). Dat haar hoofdpersonage door de Spaanse grieppandemie van 1918 omringd werd, sprak helemaal tot mijn wereld. En de druk die zij voelde in de materniteit van een ziekenhuis in Dublin, is wat het zorgpersoneel het afgelopen jaar (en nu nog) doormaakte.

En het werd al helemaal geschreven in 2019, voor corona nog maar in ons vizier kwam. Sterk.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

2. Girl, woman, other - Bernardine Evaristo

Dit was dus mijn gedoodverfde winnaar voor 2020, tot hij van de troon werd gestoten door bovenstaand boek.

Winnaar van de Booker Prize 2019 en genomineerd voor tientallen andere prijzen, is dit echt een boek dat iedereen zou moeten gelezen hebben (iets wat ik niet snel ga zeggen).

En het is ondertussen vertaald als Meisje, vrouw, anders, er is dus niets dat je nog tegenhoudt.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

3. A thousand ships - Natalie Haynes

Bewerkingen van Griekse mythes doen het blijkbaar goed bij mij (ben er momenteel weer in eentje bezig) en dit boek vertelt hoe de vrouwen uit de Trojaanse oorlog deze tijd beleefd hebben. En nu echt - ik kijk naar jou, The silence of the girls...

Mijn bespreking kan je hier lezen.

4. Remarkable creatures - Tracy Chevalier

Ik zag in 2020 zowel de film Ammonite als dat ik dit boek las. Beiden gaan over Mary Anning, een vrouw uit de 19de eeuwse arbeidersklasse die heel wat betekend heeft voor de paleontologie in Engeland (en bij uitbreiding de wereld). En ze werd zo goed als vergeten in de jaren daarna.

Blij dat ik deze historische figuur mocht ontdekken.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

5. The long way to a small angry planet - Becky Chambers

In november had ik nood aan wat feelgood literatuur en dit boek paste helemaal in dat plaatje. Dat het ook nog eens steengoed geschreven is, is alleen maar een pluspunt.

De twee vervolgromans staan al in mijn boekenkast, nu alleen nog tijd vinden om ze te lezen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

6. Paarse hibiscus - Chimamanda Ngozi Adichie

Dit was het boek voor maart in mijn leesgroep en ik moet zeggen dat dit tot nu toe het beste is wat we daarvoor al gelezen hebben. Er werden daar al heel wat boeken gekozen die ik anders nooit zou lezen en het bleek ook telkens duidelijk te zijn waarom voor mij. Maar dit boek? Schitterend.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

7. De dood van Harriet Monckton - Elizabeth Haynes

Kan je dit een true crime boek noemen? Waarschijnlijk niet, maar alles draait rond de echte moord op Harriet Monckton in 1843 en de schrijfster gaat op zoek naar het hoe en waarom van die moord waarbij ze zelf een oplossing geeft die in het echt nooit werd gevonden. En die kwam heel waarachtig op mij over. Lezen die handel!

Mijn bespreking kan je hier lezen.

8. Kindred - Octavia E. Butler

Dit boek is zo oud als mijn jongere zus (reken het zelf uit), maar kwam echt binnen bij mij. Hoofdfiguur Dana is blijkbaar doorheen de tijd verbonden met haar voorouder Rufus en springt telkens terug in de tijd wanneer hij in levensgevaar verkeert. In dit boek kan je ver aan den lijve ondervinden wat slavernij met mensen doet.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

9. De kapiteinsdochter - Alexandr Poesjkin

De enige man in mijn top 10, maar hij mag er zeker staan. Dat het boek op zich ver 200 jaar geleden werd geschreven, maakte mijn bewondering alleen maar groter. Lees dit gewoon.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

10. Al wat schittert - Eleanor Catton

Vier lange weken heb ik met dit boek zitten worstelen, maar het verdient zeker zijn plaatsje in mijn top 10 van 2020. Wat een monumentale prestatie van schrijfster Catton en wat een verhaal.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten