maandag 4 januari 2021

December wrap up

December was echt een dramatische maand op leesvlak. Ik las 4 strips en 2 boeken en het waren allemaal drietjes, buiten een stripreeks die er vier kreeg.

Mijn boek van de maand wordt dan ook een duo strips:

De beestenburcht, 1-2 - Xavier Dorison en Félix Delep

Deel 1 verscheen in januari 2020, maar ik herlas het nog een keer als voorbereiding op deel 2 dat in december verscheen.

De beestenburcht steekt zelf niet weg dat het heel hard op Animal farm van George Orwell gebaseerd is en toch doen ze er hun eigen ding mee. De hoofdrol is weggelegd voor katmoeder Miss Bengalore, die samen met een rat een een konijn de geweldloze strijd aangaat tegen dictator Silvio (een imposante stier), met het doel om het leven van alle dieren in de burcht te verbeteren.

Net als in Animal farm spelen dieren dus de hoofdrol, maar dit is allerminst een kinderstrip. Daarvoor is de gruwel soms té erg en te expliciet, maar een volwassen mens moet daar tegen kunnen. Daarnaast is dit ook een prachtig getekende stripreeks. Félix Delep maakt hier zijn debuut als striptekenaar maar je zou denken dat het tekenen van dieren hem met de paplepel is ingegeven, zo expressief die beesten zijn, het is haast niet te geloven.

Een grote kanshebber dus om heel hoog in mijn strip top tien van 2020 te eindigen.

Ik las zoals gezegd 2 boeken in december en eentje kreeg hier al een bespreking:

De dieren van Lockwood Manor - Jane Healey

Hier had ik veel meer van verwacht.
Mijn bespreking kan je hier lezen.

Daarna las ik zo goed als niets voor een tijdje, maar in de laatste dagen van december wou ik er toch nog een boek doorkrijgen en na rijp beraad viel de keuze op het volgende:

De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld

Atlas Contact, 2020 (oorspr. 2018)
271 p.
Vertaald als: The discomfort of evening


Ik kocht dit boek afgelopen september nadat het de International Booker Prize had gewonnen. En omdat het oorspronkelijk in het Nederlands geschreven is, vond ik het wat onnozel om de Engelse vertaling te gaan lezen.

Over dit boek is al lang een stevig debat aan de gang met voor- en tegenstanders. Die laatsten vinden het een walgelijk boek en zijn blijkbaar niets gewoon als het over de mensheid gaat. De voorstanders bejubelen het taalgebruik en nemen de gruwel maar voor lief.

Ik val na het lezen van het boek in geen enkel kamp. Ja, er gebeuren voze dingen in het boek, maar die kon ik plaatsen in het geheel van het verhaal en Rijneveld kan inderdaad een stukje schrijven, maar mij deed het allemaal zo weinig...

Vandaar het verdict van 3 sterren, wat gewoon ok is. Het is namelijk geen boek dat me lang zal bijblijven.

Alles wat ik las in december.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten