dinsdag 8 september 2020

A thousand ships - Natalie Haynes

Picador, 2020 (oorspr. 2019)
347 p.
(Nog) niet vertaald


Morgen wordt de winnaar van de Women's Prize bekendgemaakt en dit boek staat op de shortlist. Ik kreeg het dus net op tijd uit want wie weet wint het wel...

A thousand ships is het boek dat The silence of the girls beloofde te zijn, maar helemaal niet was. Dat laatste boek beweerde een stem te geven aan de vrouwen die geen stem kregen in de Trojaanse oorlog, maar was meer - ik heb het al eerder gezegd - gejank van klein kind Achilles dan wat anders.

Nu krijgen we écht de vrouwen in deze oorlog aan het woord, beginnend met de muze die door een niet nader genoemde blinde dichter wordt aanroepen om dit verhaal te vertellen. En ze geeft het verhaal niet zomaar prijs: hij moet er moeite voor doen en hij heeft neer te pennen wat ze hem te vertellen heeft.

Het grootste gedeelte van het boek draait om de vrouwen van Troje, die na de val van de stad zitten te wachten op welke Griek hen als slavin zal nemen, maar we lezen ook brieven van Penelope die 20 jaar zit te wachten op de terugkeer van Odysseus en de wraak die Clytaemnestra plant voor bij de terugkeer van Agamemnon. Doetjes waren het niet, die vrouwen.

Het helpt wel als je al iets af weet van de Trojaanse oorlog, de Ilias en Odyssee, Griekse mythologie of consoorten of gewoon Grieks/Latijn gevolgd hebt in het middelbaar. Dan komen de namen je niet al te vreemd voor en heb je ook al wat weet van waar ze juist voor staan. Indien je deze achtergrond nog niet zou hebben, kan je het boek ook gaan lezen, maar zal er wat opzoekwerk aan te pas komen vrees ik.

Ik heb die achtergrond gelukkig wel en heb de afgelopen jaren ook nog enkele boeken gelezen die het geheel wat opgefrist hebben: het al voornoemde The silence of the girls, maar ook Penelope van Margaret Atwood en Circe natuurlijk. Daardoor was dit voor mij een vlot leesbaar boek, waar ik van begin tot einde van genoten heb.

Ik gaf het boek 4.5 sterren, wat eigenlijk neerkomt op een 5/5 maar dat geef ik niet meer.

A thousand ships is - zoals al gezegd - genomineerd voor de shortlist van de Women's Prize. Van die zes boeken heb ik er ondertussen drie gelezen: ik las ook nog Girl, woman, other en Hamnet. Als ik tussen deze drie zou moeten kiezen, wordt het een gelijkstand tussen A thousand ships en Girl, woman, other omdat ik ze allebei fantastisch vond en ik er eigenlijk niet tussen wil kiezen.
Maar ik vrees dat het The mirror and the light zal worden, het derde en laatste deel in Hilary Mantels Cromwelltrilogie omdat die al twee keer de Booker gewonnen heeft met de vorige delen en ze blijkbaar bij de Women's Prize die boeken wel nomineerden, maar geen prijs gaven.

We zien wel morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten