maandag 20 juli 2020

Girl, woman, other - Bernardine Evaristo

Hamish Hamilton, 2019
452 p.
Vertaald als: Meisje, vrouw, anders (verschijnt januari 2021)


Na het lezen van dit boek kan ik maar 1 dingen zeggen: Bernardine Evaristo is een groot onrecht aangedaan.

Dit boek won vorig jaar gedeeld de Booker Prize met The testaments van Margaret Atwood. Naast het feit dat ze bij de Booker na het debacle van 1992 beloofd hadden van nooit nog de prijs aan 2 auteurs uit te reiken, is het verschil aan kwaliteit bij deze twee boeken gewoon hartverscheurend. Atwoods vervolg op The handmaid's tale is een degelijk boek, maar verdiende in alle eerlijkheid deze prijs niet. En Evaristo verdiende het dan weer om helemaal alleen op het hoogste schavotje te staan, zonder dat ze de spotlights moest delen.

Girl, woman, other is daarenboven de tweede winnaar van een Booker Prize die ik deze maand lees, na Al wat schittert van Eleanor Catton. Er werd dus wat met prijzen gegooid deze maand.

Bernardine Evaristo schrijft in 12 onderling verweven verhalen over evenveel vrouwenlevens die zich grotendeels in Groot-Brittannië bevinden. Ze zijn (bijna) allemaal zwart en bevinden zich op zowat het hele spectrum van geaardheden.

Ze gebruikt daarbij een nogal ongewone stijl zonder veel hoofdletters of punten op het eind van een zin. Maar dat gaat helemaal niet in tegen de leesbaarheid. In tegendeel zou ik zeggen, haar schrijfstijl verleent het boek een extra dimensie waardoor de taal compleet bijdraagt aan wat verteld wordt.

Was ik door alle verhalen even gecharmeerd? Nee, en dat kan ook niet. De meeste verhalen vond ik zwaar de moeite en heel interessant. Het enige waar ik wat problemen mee had was dat van Bummi dat in mijn ogen zowat dubbel zo lang leek als de andere - hoewel dat qua lengte helemaal niet zo is - omdat ik er maar niet door geraakte en het mij ook niet zoveel kon schelen wat er met haar gebeurde. Maar misschien vindt iemand anders dat net hét verhaal van het boek...

Na deze 12 verhalen volgt er nog een dertiende en een epiloog waarbij de verschillende personages nog eens extra met elkaar verbonden worden. Waardoor het boek nog beter wordt.

4.5 sterren, of wat dacht je?

Nu is het nog duimen dat ze de Women's Prize wint in september want ook daar staat ze op de shortlist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten