zondag 25 oktober 2020

Remarkable creatures - Tracy Chevalier

HarperCollins, 2009
352 p.
Vertaald als: Opmerkelijke schepsels


Toen ik doorhad dat ze op het filmfestival Ammonite gingen vertonen, was de tijd aangebroken om aan dit boek te beginnen. Want net als de film, gaat het over Mary Anning, de vrouw die in de 19de eeuw door alle weer en wind op de stranden van Lyme Regis op zoek ging naar fossielen.

Het boek begint met de gedwongen verhuis van de ongetrouwde zussen Philpot naar Lyme, aangezien hun enige broer niet in hun onderhoud kan voorzien in het veel te dure Londen en ze daar comfortabel maar aan een lagere prijs zullen kunnen leven.

Eliza Philpot, op de rijpe en niet meer huwbare leeftijd van 30, maakt er kennis met de 11-jarige Mary Anning die net haar eerste skelet van een ichtyosaurus blootgelegd heeft. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee die hun hele leven zal standhouden (met natuurlijk wat gekibbel tussendoor) en ze gaan samen op jacht naar fossielen.

In het boek krijgen we om en om een hoofdstuk uit het gezichtspunt van Eliza en Mary te lezen en daardoor leren we hen beiden kennen en begrijpen. Want de gegoede Eliza begrijpt niet altijd de drijfveren van Mary die meestal in bittere armoede moet leven en vooral voor het geld op zoek gaat naar fossielen.

Er zit trouwens een miss Philpot in Ammonite, maar het wordt niet meteen duidelijk over welke zus het gaat. Bij nazicht op IMDb blijkt het toch om Eliza te gaan. De film speelt zich trouwens af in een periode dat het niet zo goed gaat tussen de twee en er wordt in de film gehint naar een mogelijke vroegere relatie tussen hen. Niets van dat laatste in het boek: zowel Eliza als Mary laten hun oog vallen op verschillende mannen in het verhaal, zonder dat er ook ooit iets van zou kunnen komen. Eliza wegens te oud en Mary wegens te arm.

Aangezien we in het boek een langere periode uit het leven van Mary Anning te lezen krijgen, vond ik het op dat vlak interessanter dan de film die zich op een korte periode van haar leven focust. Mary werkt zich haar hele leven uit de naad om fossielen te vinden - op gevaar van eigen leven soms, zo sterft haar hondje in een aardverschuiving op het strand, slechts enkele tientallen centimeters van haar. Ook de geldproblemen van haar familie komen aan bod, ze zitten echt in de bitterste armoede soms. 

Er is ook aandacht voor het leven in het vissersdorp Lyme, dat in de zomer badgasten ontvangt uit Londen en een levendige scene kent, maar waar in de winter het sociale leven helemaal stilvalt.

Ik heb dit boek echt graag gelezen, al zag ik de film ergens halverwege het lezen. Het waren mooie aanvullingen van elkaar.

Vier sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten