zondag 5 januari 2020

Gelezen in 2019 : boeken


Een nieuw jaar... tijd voor de lijstjes van het afgelopen jaar!

Eerst aan de beurt (zoals altijd) zijn de boeken die ik las in 2019. En Goodreads geeft een klein overzichtje:

Zoals steeds is het Goodreadsoverzicht een overzicht van alles wat ik las, dus ook strips. Het aantal boeken dat ik las was 53.

Nog enkele cijfertjes die ik in excel bijhield: ik las 1 boek in het Duits, 17 in het Engels en de overige waren in het Nederlands. 18 boeken werden door mannen geschreven, 31 door vrouwen, 1 door een man/vrouw team, 2 door 2 vrouwen en eentje had niet eens een auteur. Mijn doel om meer vrouwen te lezen is dus meer dan geslaagd en ik heb er niet eens echt moeite voor moeten doen...

Qua diversiteit kan het wel beter: ik las 3 Aziatische auteurs (2 Japanners en een Belg van Thaise afkomst), 1 Afrikaanse auteur en de rest was maagdelijk wit te noemen - foei.

Van de 53 boeken waren er 4 met meer dan 500 pagina's. Grootste uitschieter was 22-11-1963 van Stephen King met 879 pagina's, maar ik las ook zijn Schone slaapsters en die had 832 pagina's.

Maar ik neem aan dat de meesten hier zijn voor mijn top 10 en die komt er nu aan:

Eerst en vooral: ik gaf 1 boek 5 sterren, 1 boek 4.5 sterren en maar liefst 25 (!!) boeken vier sterren en van deze laatsten waren er 2 herlezingen die niet meetellen voor mijn top.

Ik kon dus kiezen uit 25 titels en slaagde er in om een top 10 samen te stellen:

1. Ik die nooit een man heb gekend - Jacqueline Harpman

Een vijfentwintig jaar oud boek dat insloeg als een bom en waar ik meteen naar op zoek ging om hem in mijn eigen boekenkast te krijgen. Niet het hoogst scorende boek (4.5 sterren), maar wél het boek dat de meeste indruk maakte op mij in 2019.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

2. Vos 8 : een furhaal - George Saunders

Een ieniemienie boekje maar met een groots verhaal en goed voor maar liefst de vijf volle sterren. Ik kan het alleen maar aanraden.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

3. Convenience store woman - Sayaka Murata

Je kan niet anders dan de sociaal onhandige Keiko in je hart sluiten. Dit was ook het boek dat mij deed uitroepen: Laat een ander toch eens zijn wie zij/hij is!

Mijn bespreking kan je hier lezen.

4. Als katten van de wereld verdwijnen - Genki Kawamura

Nog een Japans boek en dit was een heel fijn verhaal om te lezen, ondanks het feit dat het hoofdpersonage gedoemd is om binnenkort te sterven.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

5. Frankusstein - Jeanette Winterson

Jeanette Winterson verweeft twee verhalen met elkaar: dat van Mary Shelley en dat van genetische manipulatie. Sterk.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

6. 22-11-1963 - Stephen King

Dit moet zowat het beste zijn dat de laatste 10 jaar uit de pen van Stephen King vloeide. Een absolute aanrader, zelfs met een lengte van 879 pagina's.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

7. The silence of the girls - Pat Barker

Mythes van een andere kant bekijken wordt misschien wel een nieuw genre. Hier zien we de Trojaanse oorlog door de ogen van enkele vrouwen die de oorlog moeten ondergaan. Oh ja, en ook gejank van Achilles.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

8. Hotel Savoy - Joseph Roth

Bijna honderd jaar oud, maar pas in 2018 vertaald naar het Nederlands. Een prachtig werkje van de hand van grootmeester Roth.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

9. Fair play - Tove Jansson

Tove Jansson schreef ook verhalen voor volwassenen en deze scènes uit wat haar eigen leven lijkt te zijn, wisten te bekoren.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

10. Een leeuw in huis - Abigail Tucker

Een non-fictieboek en ja, over mijn favoriete onderwerp: katten. Maar het is een heel interessant boek vol weetjes en wetenschap over het hoe en waarom van katten in de huizen van mensen.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten