maandag 27 augustus 2018

De ontvoering - Richard Bachman


Luitingh-Sijthoff, 2007
303 p.
Vertaald uit het Engels: Blaze

Van Kings laatste werk, De buitenstaander, nu naar iets wat helemaal aan het begin van zijn carrière geschreven werd.

Voor de Stephen King leken hier: in de jaren '70 en '80 werden een aantal van zijn romans gepubliceerd onder de naam Richard Bachman. Deels omdat hij te veel schreef om onder zijn eigen naam uit te brengen en ook om te zien of mensen zijn boeken zouden kopen als zijn naam er niet op stond. Dat laatste bleek jammer genoeg niet echt het geval en het was pas toen uitkwam dat King achter dit pseudoniem zat, dat de boeken begonnen te verkopen.

Zelf heb ik nu alle 7 boeken, gepubliceerd onder deze naam, gelezen. En naast De ontvoering, heb ik er nog 4 in bezit:

Zalig toch, die covers uit de jaren '90?
De ontvoering is een boek dat King al in 1973 neerpende voor zijn pseudoniem, maar hij vond het niet goed genoeg om te publiceren. Bijna 35 jaar later werd het "teruggevonden" in een doos op de universiteit en hij bewerkte het manuscript tot iets wat het publiceren waard was. Dat was in 2007.

En ik ben blij dat dit boek eindelijk zijn weg als boekvorm gevonden heeft want dit was - ik gebruik dit woord niet graag en zeker niet lichtzinning - een pareltje.

In het boek maken we kennis met Clayton Blaisdell Jr., ofte Blaze, een grote brok man met een klein verstand. Net zoals John Coffey in The green mile, wil deze vriendelijk reus geen kwaad doen, maar Blaze wordt keer op keer door anderen als een gewillig instrument gebruikt bij eerst kattenkwaad en daarna full on misdaad.

Hij begon aan het leven als een doodnormale jongen, met een meer dan behoorlijk verstand, maar toen zijn vader in een dronken bui hem meermaals van de trap had gegooid, bleef Blaze achter met een deuk in zijn voorhoofd en het verstand van een sukkel.

Het boek beschrijft ten dele de "ontvoering" die gepland en uitgevoerd wordt en ten dele de jeugd van Blaze. Het is in dit laatste dat het boek zijn parelbenoeming verdient. Blaze heeft het niet makkelijk als kind, na het misbruik door zijn vader komt hij in een tehuis terecht waar hij het eveneens hard te verduren heeft. Hij wordt als tiener uitgeleend om op een boerderij te gaan werken en ook daar beleeft hij een harde tijd. Het is pas wanneer hij in het tehuis zijn vriend Johnny leert kennen dat er wat vreugde in zijn leven komt. Johnny is wél verstandig maar waardeert Blaze, waardoor ze plezier in hun treurig bestaan hebben.

Als volwassene valt Blaze in handen van George, een doorwinterde oplichter, die hem gaat gebruiken bij zijn plannetjes om mensen af te zetten. Wat daarbij belangrijk is voor Blaze, is dat ze mensen geen fysieke pijn doen.

Aan het begin van het boek staat Blaze er alleen voor, George is namelijk al een aantal maanden dood, maar spreekt nog steeds tot hem om hem te wijzen op de domme dingen die hij doet. Eén van de laatste plannetjes van George was om een baby van rijke mensen te ontvoeren en hoewel Blaze er alleen voor staat, wil hij het plan toch gaan uitvoeren. En dat kan alleen maar slecht aflopen...

De roman De ontvoering kent 261 pagina's, kort voor Kings doen, maar daardoor net heel gebald in wat er verteld wordt. Zoals al gezegd, zijn het vooral de passages over de jeugd van Blaze die onder de huid kruipen (nog zo'n uitdrukking waar ik eigenlijk van gruw) en aangezien die het gros van het boek uitmaken, gaat mijn waardering vooral over dit deel.

We krijgen ook een uitgebreid voorwoord van Stephen King (6 pagina's) waarin hij over het "terugvinden" van het manuscript praat en zijn jaren als Richard Bachman. Na de roman volgt nog een kortverhaal: Herinnering (24 pagina's), dat blijkbaar later uitgewerkt werd tot de roman Duma (Engels: Duma Key), maar die heb ik nog niet gelezen. Ik heb dus al mijn project voor volgend jaar in augustus.

De beoordeling is zuiver voor de roman De ontvoering, en daaraan geef ik 4 sterren. Jammer dat het boek 35 jaar moest liggen beschimmelen in een doos vooraleer het werd uitgegeven. Maar we hebben uiteindelijk toch deze parel gekregen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten