woensdag 14 november 2018

Red sister - Mark Lawrence


HarperCollins, 2018 (oorspr. 2017)
516 p.
(Nog) niet vertaald

Als een boek aangeprezen wordt door liefhebbers van de Nevernight trilogie, dan moet ik dat zeker ook eens proberen...

Red sister, het eerste deel in de Book of the ancestor trilogie, is er zo eentje en ik begrijp na het lezen helemaal waarom.

De overeenkomsten? Een jong meisje dat op een speciale plek getraind wordt tot moordenaar. In Nevernight is dat Mia Corvere die na de dood van haar ouders en broertje in de Red church terechtkomt waar ze als supermoordenaar wordt opgeleid. Ze heeft daarnaast een speciale kracht: ze kan schaduwen manipuleren wat haar een voordeel geeft bij gevechten.

In Red sister leren we Nona kennen, een achtjarig meisje dat door de abdis van het Sweet mercy klooster gered wordt van de strop. In het klooster worden meisjes tot moordenaar opgeleid en ook Nona heeft speciale krachten: ze kan voor een korte tijd supersnel bewegen, wat haar een voordeel geeft bij gevechten.

Tot daar de gelijkenissen want Red sister speelt zich in een compleet andere wereld af dan die van Nevernight. Zo is de zon op haar laatste benen en is er enkel nog een smalle ring op de planeet waar leven mogelijk is, de rest van de bol wordt bedekt door ijs. Eeuwen geleden kwamen er "stammen" naar de planeet die bepaalde krachten hadden en die manifesteren zich nu soms nog in mensen. Vandaar Nona's snelheid.

Maar er is ook een profetie over een "chosen one" en initieel denk je dat dit Nona is, maar dat blijkt dan uiteindelijk niet zo te zijn - niet echt een spoiler, dat wordt redelijk snel in het boek duidelijk.

En waar Nevernight al serieus met bloed en ingewanden rondstrooide, gaat het hier nog een versnellinkje hoger. En dan moet je indenken dat het hoofdpersonage hier aan het begin 8 jaar oud is en op het einde nog maar 12.

Maar genoeg vergelijking. Red sister staat op zichzelf en was een plezier om te lezen. Het grootste deel van het boek speelt zich af in het klooster en hoewel ze vooral leren vechten met klemtoon op hun speciale krachten en op zoek moeten naar het "pad", zijn het vooral de onderlinge relaties tussen de novices en hun vriendschappen die het boek zo interessant maken. Nona heeft tot ze in het klooster kwam, nooit vriendschap gekend en het is mooi om te zien hoe ze zich langzaam naar anderen openstelt.

Ook de nonnen in het klooster zijn speciallekes. Ze hebben allemaal een naam gekozen bij hun intrede in het klooster en dat mag enkel een ding zijn: zo heb je sister Kettle, sister Rose, sister Wheel... en ook Nona en haar medenovicen moesten al een naam kiezen voor eens het zo ver zou zijn. De nonnen zijn geduchte strijders, wat je al meteen aan de eerste zin van het boek kan zien:

It is important, when killing a nun, to ensure that you bring an army of sufficient size.

Meteen verkocht.

Ook leuk: Mark Lawrence laat niet meteen alle informatie op zijn lezers los. Zo is er een geheim in Nona's verleden dat je maar met mondjesmaat te weten komt, al is het altijd met stukjes op het juiste moment.

Red sister is geen boek voor de teerhartigen onder ons, maar wie wat blood and gore kan verdragen heeft een topper te pakken.

Vier sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten