woensdag 27 juni 2018

Morrigan Crow en het Wondergenootschap (Nevermoor, 1) - Jessica Townsend


Luitingh-Sijthoff, 2018 (oorspr. 2017)
383 p.
Vertaald uit het Engels: The trials of Morrigan Crow

Een boek dat wordt aangekondigd als "de nieuwe Harry Potter", dat hadden we nog niet gehoord... En meteen gaan dan al mijn stekels op, want wie of wat kan daar nu aan tippen?

Wel, deze Morrigan Crow dus...

Morrigan is een "vervloekt" meisje dat zal sterven op haar elfde verjaardag - een feit waar ze zich al lang bij neergelegd heeft. Maar dan duikt daar ineens Jupiter Noord op, die haar meevoert naar de fenomenale stad Nevermoor. Hij werpt zich op als haar begunstiger die haar zal introduceren bij het Wondergenootschap, een geheim genootschap dat de touwtjes van Nevermoor in handen heeft en daarbij wel eens wat magie durft te gebruiken.

Om toe te treden zal Morrigan vier proeven moeten overleven, proeven waarbij haar moed serieus op de proef zal gesteld worden.

Toegegeven, de eerste hoofdstukken waren nogal verwarrend voor mij: Morrigan leeft in een wereld die een beetje op die van ons lijkt, maar dan ook weer niet en mij daar aan aanpassen, vergde wat tijd.

Maar dan... eens ze in Nevermoor terechtkomt begint het leesfeest pas echt. In deze magische stad val je van de ene verbazing in de andere en vooral hotel Decaleon waar Morrigan verblijft, spreekt enorm tot de verbeelding. Je blijft gewoon lezen en met pretoogjes alles in je opnemen.

Dat het hoofd van de kamermeisjes een reusachtige knorrige pratende kat is, is daarnaast mooi meegenomen. Fenestra speelt niet direct een hoofdrol, maar ze steelt telkens de show als ze ten tonele verschijnt:

Dat maakte het feit dat dit boek nummer vier was waarin een kat sterft (nee, niet Fenestra) sinds ik Sisko heb moeten afgeven, een beetje lichter - serieus zeg, wat is dat met die boeken tegenwoordig?

Ook de proeven die Morrigan moet afleggen, spreken tot de verbeelding. Jessica Townsend mag zich op dat vlak naast J.K. Rowling gaan stellen.

Waarom Jupiter Noord Morrigan meenam naar Nevermoor wordt haar - en ons, de lezers - niet meteen duidelijk en hoewel op sommige vragen een antwoord komt op het einde, blijven we zeker met evenveel onbeantwoorde vragen zitten.

Dat schreeuwt om een vervolg en er zijn al zeker drie boeken in de reeks bevestigd. Het tweede deel zou er in oktober/november in het Engels aan moeten komen en hopelijk wordt dat snel vertaald, want ik wil het vervolg weten!

Vier sterren voor dit zalige jeugdboek waarin je je helemaal kan verliezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten