zondag 25 maart 2018

Ontwakende goden - Sylvain Neuvel


Karakter, 2017
349 p.
Vertaald uit het Engels: Waking gods

Ontwakende goden is het vervolg op Slapende reuzen, dat ik in januari las. De gebeurtenissen uit het eerste boek zaten nog redelijk vers in mijn geheugen, maar toch had ik een beetje last met dit boek.

We zijn nu 10 jaar verder en hoewel Themis - de robot uit het eerste boek - constant aan onderzoek werd onderworpen, staan we nog niet veel verder in het begrijpen waar ze vandaan komt en hoe ze nu volledig werkt. En dan ineens verschijnt er een tweede robot in het centrum van Londen.

Op het eerste zicht doet deze robot niets, maar eens hij begint te vernielen, is de chaos compleet. En dan beginnen er nog robots op aarde te verschijnen...

Veel meer over de plot van het boek ga ik niet vertellen, want dat zou te veel gaan weggeven. Ik zou er zelfs al spoilers over het eerste boek mee kunnen geven en dat gaan we hier niet doen.

Maar ik zei al dat ik wat last had met dit boek. Het duurde een hele tijd voor ik er weer "in" zat, hoewel de schrijfstijl helemaal dezelfde is als in het eerste boek: interviews, logboeken, transcripties van gesprekken... Daar lag het dus niet aan, maar ik geraakte maar niet geboeid.

Gelukkig zat ik na de eerste helft helemaal in het boek en had ik een bepaalde twist zelfs helemaal zien aankomen (bravo voor mij!), waardoor verder lezen een plezier werd. Dat het boek - wéér - met een cliffhanger van jewelste eindigt, neem ik maar voor lief. Het derde boek verschijnt binnen een paar maanden in het Engels en de vertaling zal hopelijk snel volgen. Ik kijk er al naar uit!

Wie wat thuis is in science fiction (vooral films en tv-series) zal hier ook zijn hartje kunnen ophalen: er zijn verwijzingen naar Star Wars, Back to the future, Japanse anime... en een van de grote twists komt rechtstreeks uit de Star Trek franchise. Wat die is, vertel ik natuurlijk niet, maar kenners zullen wel weten wat ik bedoel. Het einde van het boek (vóór de cliffhanger) vond ik een beetje flauw, wegens compleet gepikt uit een ander - klassiek - sciencefiction boek. Welk dat is, zeg ik natuurlijk ook niet, maar kenners zullen het ook wel weten op te pikken.

Ik heb het boek graag gelezen, zelfs met die kleine puntjes van kritiek en ik gaf het vier sterren.

Al wegen die natuurlijk niet zo zwaar als de vier sterren die het eerste boek kreeg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten