zaterdag 11 maart 2017

Walking dead #22-23 - Robert Kirkman, Charlie Adlard


Een nieuw begin
Silvester, 2016
160 p.
Vertaald uit het Engels: A new beginning (oorspr. 2014)

Gefluister en geschreeuw
Silvester, 2016
136 p.
Vertaald uit het Engels: Whispers into screams (oorspr. 2015)

De stripserie Walking dead heeft een nogal moeilijk verschijningsverloop in het Nederlands: nadat we meer dan twee jaar (!!) moesten wachten op volume 21 - dat nota bene een tweeluik vormt met volume 20 - kwamen de twee volgende slechts vier maanden later zowat gelijktijdig op de markt.

Niet dat ik klaag over dat laatste, want zo kon ik meteen doorlezen natuurlijk. Hopelijk komt er nu wat meer regelmaat in het verschijnen van nieuwe volumes.

Voor wie de strips niet leest en enkel meevolgt op tv, zal wat hieronder komt *megaspoilers* bevatten. Je leest dus door op eigen risico...

Een nieuw begin speelt zich enkele jaren na de nederlaag van Negan af en zowel Alexandria als de Hilltop en The kingdom floreren. Er werd een soort handelsroute tussen de drie opgezet en de ruilhandel boomt. Op de wegen wordt gepatrouilleerd door ruiters afkomstig van de drie onafhankelijke dorpen.

Ja inderdaad: ruiters. Ze zijn eindelijk afgestapt van dat ridicule idee dat mensen na al die jaren nog steeds auto's en benzine vinden om mee rond te rijden. Paard en wagen is veel geloofwaardiger, zeker omdat ze op de Hilltop gevangen paarden trainen tot rijdieren (Maggie is een boerendochter, remember?).

Rick is, na zijn overwinning op Negan, meer dan ooit de leider van Alexandria, terwijl Maggie in de Hilltop het bestuur vormt.

Carl is ondertussen een opgeschoten tiener (die bleef dus tot volume 21 een ventje van een jaar of twaalf, niet te vergelijken met de Carl in de tv-serie) en wil zich nuttig maken voor de gemeenschap door in de Hilltop bij de smid in de leer te gaan want hij wil wapens kunnen maken. Rick weigert aanvankelijk omdat hij Carl niet wil zien vertrekken.

Ondertussen blijken er rare dingen aan de hand te zijn: patrouillerende ruiters hebben gefluister gehoord tussen de wandelende doden, maar dat is toch onmogelijk?

Veel meer wil ik niet van de plot verklappen, maar ik was verrast aan het einde van volume 22 (wat niet zo vaak meer voorkomt als ik lees en tv of film kijk), waardoor het hele Walking dead verhaal een nieuwe wending neemt, die al verder wordt uitgewerkt in volume 23.

Nu maar hopen dat ze bij Silvester strips niet te lang meer wachten om de volgende delen uit te brengen. In het Engels zitten ze nu aan deel 27, ze kunnen dus als ze willen...

Allebei vier sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten