donderdag 2 maart 2017

Februari favorites


Naast de massa's boeken en strips die ik de afgelopen maand verslonden heb, zat ik voor de rest ook niet stil. Hieronder mijn favorieten van februari, met voor de eerste keer ook een toneelfavoriet.

Ik zag de voorstelling Spaans krijt 2.0, een monoloog door Daan Hugaert.

Hierin vertelt hij hoe zijn personage Angel als kind naar Gent kwam om de wreedheden van de Spaanse Burgeroorlog te ontvluchten. Zijn zus keerde na een tijdje terug naar Spanje, hij bleef hier.

Deze prachtige monoloog neemt je mee naar hoe het is om als vreemdeling hier toe te komen en een eigen leven uit te bouwen. Tijdens de voorstelling kom je ook te weten waar de titel vandaan komt en dat deed mij even glimlachen.

Wie Daan Hugaert enkel kent als den Eddy uit Thuis, zal hier grote ogen trekken. Hij is een rasechte verteller en weet je mee te slepen in het verhaal met een minimum aan rekwisieten. Ik heb genoten van deze avond!

Wie zin heeft om deze voorstelling te gaan bekijken, kan in maart nog op enkele plekken terecht.

In februari ging ik slechts een keer naar de cinema:

Hidden figures werd de film van mijn keuze en ik heb het mij zeker niet beklaagd.

Bespreking hier.

Maar ook op mijn eigen tv-scherm zag ik mooie en interessante dingen passeren:

Eerst en vooral gaf ik Elle van Paul Verhoeven een tweede kans en ik was aangenaam verrast.

Bespreking hier.

Daarna bekeek ik een anime die al héél lang op mijn verlanglijstje stond: Princess Mononoke.Dit wordt beschouwd als een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Hayao Miyazaki (Spirited away, Howl's moving castle...) en moest ik van mijn "te zien"-lijstje schrappen. De dvd is enkel te verkrijgen in de Engelse versie (dus Japans met Engelse ondertiteling of gedubd in het Engels), want bij ons is de dvd nooit verschenen.

Ik bekeek de Engels gedubde versie (heiligschennis, ik weet het) omdat de stemmencast niet min was: Claire Danes, Minnie Driver én Gillian Anderson? De keuze was snel gemaakt.

Deze animatiefilm voor volwassenen - zet er je kindjes voor en ze slapen twee weken niet meer - vertelt in se over de strijd tussen de mensen (die alles willen vernietigen) en de natuur (vertegenwoordigd door een legertje goden). De prinses uit de titel heet eigenlijk San en probeert, samen met een godinwolf en haar welpen, het woud te beschermen tegen de opgang van de industrie. Mooi, sprookjesachtig en supergewelddadig, het is eens iets anders dan Disney...

Tijdens het laatste weekend bekeek ik nog Finding Dory, maar die viel serieus tegen. Om mijn gedachten toch enigszins te verzetten keek ik daarna naar Men & chicken, de laatste worp van de Deense regisseur Anders Thomas Jensen (The green butchers - aanrader! en Adams apples - iets minder).Twee broers ontdekken op het sterfbed van hun vader dat ze geadopteerd zijn. Ze gaan op zoek naar hun biologische vader die op een afgelegen eiland blijkt de wonen. Daar aangekomen vinden ze nog 3 broers die daar ter plekke opgegroeid zijn. Allemaal hebben ze een andere moeder, van wie geen enkele het kraambed overleefd heeft.

Een heerlijke zwarte komedie, waarin kippen, koeien, kaas en elkaar de kop inslaan de hoofdingrediënten zijn. Gewoon kijken en lachen!

In februari deed ik twee keer mee aan een quiz.

Op de zesde Zovoc quiz in Zomergem werden we 12de, maar die quiz was echt een rommeltje: geen visuele ondersteuning op groot scherm (op een bepaald moment werd zelfs gewoon een filmposter beschreven en moesten wij raden om welke film het ging) en twee rondes met hypergespecialiseerde vragen over één en hetzelfde onderwerp. Als het aan mij ligt, geen tweede keer daar...

Op de vijfde Cava quiz in Oostakker werden we tweede. We stonden de hele quiz op kop, maar helemaal op het einde werden we genekt door een tafelvraag, waardoor we een plaats naar beneden tuimelden. Toch in de top drie geëindigd daar.

En natuurlijk groeide mijn TBR ook met wat exemplaren. Tot ongeveer half februari heb ik mij voorbeeldig gedragen, maar toen gingen alle remmen los:

Deze wil ik al een hele tijd lezen en toen ik zag dat er een midprice versie (da's dus voor 12.50€) voorhanden was, kon ik mij niet snel genoeg reppen naar de boekhandel. Ik ben benieuwd naar deze biografie over een ongetwijfeld heel interessante vrouw - Daphne du Maurier dus. Ik zit trouwens nog steeds te wachten op mijn exemplaar van Rebecca dat ik op 12 februari bij Bookdepository (altijd miserie daar) bestelde en sinds 14 februari naar mij op weg is...

Op de Cava quiz kregen we als prijs een grote zak met allerlei dingen er in. Een daarvan was dit boek, dat ik aangeslagen heb en dat het debuut van Indridason blijkt te zijn. Nog een geluk want ik vreesde al dat ik nummer drie of zo van de reeks te pakken had.

Door één of ander toeval kwam ik te weten dat Marlen Haushofer (Die Wand blijft een favoriet van mij) een kinderboek over een kat had geschreven. Bestellinkje geplaatst bij amazon.de en twee dagen later zat die al in mijn bus. Eentje voor mijn kattenverzameling.

Deze twee komen ook van bij Bookdepository. Ze werden eveneens op 12 februari besteld, later verstuurd dan Rebecca, maar zaten wel op 23 en 24 februari in mijn brievenbus... Waar is Rebecca??

Dombey and son kwam ik al in verschillende booktubevideo's tegen en mijn interesse werd op die manier gewekt. Ik heb de eerste pagina gelezen en moest al twee keer glimlachen. Dat belooft veel goeds!

Lady Susan is een kortverhaal van Jane Austen dat vorig jaar een verfilming kreeg: Love & friendship. Deze film was met momenten hilarisch, hopelijk het boek(je) ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten