zondag 12 maart 2017

Dappere dames - jeugdboekeditie


Door de jaren heen heb ik steeds rolmodellen gezocht in boeken, strips en tv-programma's. En het enige wat die rolmodellen gemeen hebben, is dat het stuk voor stuk sterke vrouwen en meisjes zijn.

Aangezien maart dit jaar Jeugdboekenmaand is met als thema MVX: je bent wie je bent, stel ik de komende dagen de meisjes en vrouwen voor die mij gemaakt hebben tot wie ik ben.

Beginnen doe ik met de heldinnen uit mijn jeugd, gewoon alfabetisch op auteursnaam want een echte volgorde is er niet.

En nee, Pippi Langkous hoort daar niet bij want ik heb het nooit voor dit stoute en ongemanierde kind gehad. Als kind kon ik mij enorm enerveren in anderen die nooit deden wat ze moesten doen en al zeker niet als ze lof kregen voor hun ongehoorzaamheid. Dat is nooit overgegaan dus Pippi komt hier niet aan bod.

Geen meiden aan boord! - Johan Ballegeer
Marjanne Cloet moet zowat de grootste bad-ass van de Vlaamse jeugdliteratuur zijn: als 15-jarig meisje monstert ze, verkleed als jongen, aan op een schip dat naar IJsland zal varen. Met alle problemen van dien: ze moet haar cover als jongen zien vol te houden én wordt onderweg verliefd op Maarten, een andere scheepsjongen.

De avonturen van Marjanne op het schip en de hele reis naar IJsland maakten grote indruk op mij en ik kan me nog steeds (meer dan 20 jaar na datum) hele stukken van het boek voor ogen halen.

In 1992 liet ik het signeren door Johan Ballegeer op de Boekenbeurs, een triomf voor mij als fan van het boek. Wat hij als opdracht schreef voor mijn tienerzelf, zou vandaag de dag echter niet meer door de beugel kunnen...

Hasse Simonsdochter - Thea Beckman
Tijdens de jeugdboekenweek van 2008 werd op zoek gegaan naar het mooiste kinderboek aller tijden. Lezers mochten hun favorieten kenbaar maken op de website en voor mij was dit toen de onbetwiste nummer 1. En het haalde natuurlijk niet eens de uiteindelijke top 10...

Hasse Simonsdochter is een historische roman over het leven van Hasse. Hoe ze door haar moeder als een wisselkind wordt beschouwd, wegloopt van huis en het alleen in de wijde natuur ziet te rooien, tot ze uiteindelijk met haar grote liefde trouwt en spilfiguur (verkleed als jongen, we zien hier een thema) bij zijn bende met huurlingen wordt. Thea Beckman gaat daarbij het "echte leven" niet uit de weg: je vindt er bescheiden naakt, tamme seks en kindjes krijgen in terug.

Dit boek las ik ontelbare keren als tiener en ook nu neem ik het nog af en toe ter hand, zelfs al is het enkel maar om aan die leuke leeservaringen terug te denken.

Matilda - Roald Dahl
Er zit geen echte rangschikking bij deze boeken, maar toch staat Matilda op hetzelfde schavotje als Hasse.

Een boekenworm die thuis niet begrepen wordt in haar leeshonger, die zich op school te pletter verveelt en dan maar de strijd aanbindt met de vreselijke directrice mevrouw Bulstronk. Het eerste deel van de omschrijving kon ook kloppen voor mij als kind, maar ik had zo geen vreselijke directrice (zou wat geweest zijn zeg...) op school. Veel lezen deed ik wel en mij te pletter vervelen in de klas ook, maar ik werd op het eind van het boek niet een paar klassen hoger geplaatst, ik moest verder ploeteren waar ik zat.

Soit, Matilda was de boekenheldin waar ik op zat te wachten in de lagere school: slim, goed belezen en niet bang om op te komen voor de zwakkeren.

Ik herlees het boek nog regelmatig, al is dat nu in het Engels om nog meer van de schrijfkunsten van Roald Dahl te kunnen genieten.

Trouwens, de verfilming die vorig jaar zijn 20ste verjaardag vierde, is een waar juweeltje en het moet zowat de beste Dahl-verfilming zijn die je kan vinden. Jammer genoeg heb ik hem niet in huis...

Ronja de roversdochter - Astrid Lindgren

Het is niet omdat ik geen Pippi-fan ben, dat ik het andere werk van Astrid Lindgren niet kan waarderen. Ronja de roversdochter heeft zeker haar plaats in deze lijst verdiend.

Hier krijgen we een atypisch meisje dat geboren wordt in een rovershol vol ruwe bonken van mannen. Ze spendeert haar dagen met jagen in het bos en grootse avonturen beleven met haar vriendje Birk. Wild, ongetemd en zeker geen meisje-meisje (ik haat die term trouwens) was Ronja de vriendin die ik nooit zou hebben.

Ook de verfilming van het boek zit voor eeuwig in mijn hart en dvd-kast.

Minoes - Annie M.G. Schmidt
Minoes is in se geen echte vrouw maar een kat die door omstandigheden veranderde in een mens. Maar het is mijn lijst, dus hoort ze er in thuis.

Want hoewel ze eigenlijk een kat is, strijdt Minoes voor het goede en helpt ze Tibbe, een verlegen journalist, om zijn job te behouden. Doordat ze vroeger kat was, spreekt ze nog steeds kattentaal en op die manier komt ze heel wat te weten over wat zich in de mensenwereld afspeelt. Want katten lopen natuurlijk overal.

En ja, hierboven ligt niet het boek met de cover van Minoes, maar een verzamelbundel met alle verhalen, gedichtjes en teksten die Annie M.G. Schmidt ooit over katten schreef. En Minoes staat daar integraal in.

Ook de dvd heeft zijn plaats in mijn kast. Het was mijn eerste kennismaking met Carice Van Houten als actrice en ik ben haar daarna blijven volgen (niet letterlijk, he, da's strafbaar).

Voilà, de eerste lijst met dappere dames die mij en mijn karakter hebben vormgegeven is hiermee een feit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten