dinsdag 14 maart 2017

Dappere dames: stripeditie


Na het lijstje met boekheldinnen uit mijn jeugd, presenteer ik nu mijn dappere stripverhaaldames.

Nee, niet deze. Hoewel Batwoman wél in mijn boekenkast staat.
En ja, er zijn vandaag de dag tonnen stripheldinnen, maar het lijstje hieronder zijn de heldinnen die mijn jeugd gekleurd hebben.

De eerste is er eentje waar we bij ons gewoon niet onderuit kunnen:

Wiske (Suske en Wiske)

Het opvliegende keikopje met het van ver herkenbare kapsel is meestal de eerste kennismaking van Vlaamse kindjes met het fenomeen strip ('t is dat of Jommeke).

Op de foto mijn lievelingsalbum van de reeks, zowat het enige waar Wiske onvoorwaardelijk de hoofdrol in speelt, want ze loopt weg van huis door zich met de teletijdmachine naar de tijd van Hannibal terug te flitsen.

Bijna het hele album draagt ze op haar eentje, waarbij ze blijk geeft van street smarts, boekenwijsheid en algemene branie. Ze weet zich ontelbare keren uit benarde situaties te redden en mag daarom mijn absolute kinderstripheldin zijn.

Jammer dat dit album altijd over het hoofd wordt gezien bij Suske en Wiske overzichten. Bij mij staat het met stip op nummer 1!

Yoko Tsuno

Verhalen over een Japanse elektrotechnische ingenieur, niet direct materie waarvan je zou gaan denken dat een 12-jarige er zot van is...

Maar toch, Yoko beleeft avonturen waar ik als kind alleen maar van kon dromen. Vooral de avonturen met haar buitenaardse vrienden, de Vineanen, maakten grote indruk. Stiekem vind ik de tandem Khany en Yoko gewoon zowat de mooiste vriendschap in een strip, over de planeten heen.

Deze kartonnen staander van Yoko staat al ver 30 jaar in mijn boekenkast - nadat ik hem uit mijn vaders stripkast haalde (dat ding is dus nog veel ouder) - en is met mij mee verhuisd uit het ouderlijk huis. Een prominente plaats voor een prominente heldin.

Aria

Hiervan heb ik niets in huis, maar de avonturen van een vrouw te paard, die zich meer dan behoorlijk weet te redden met een zwaard, staat natuurlijk ergens bovenaan mijn lijstje met favoriete stripheldinnen. Gooi nog wat magie, fabelwezens en bizarre mythologie in de mix, en ik ben vertrokken.

De laatste albums halen niet meer het niveau van de eerste, maar Aria liet me geregeld wegdromen en genieten van een wereld die nooit de mijne kon zijn...

Vandaar een beetje liefde voor deze reeks.

Kriss van Valnor (Thorgal)

Wie hier al een tijdje meeleest, weet dat mijn absoluut favoriet strippersonage Kriss van Valnor is. Deze topkrijgster, even bedreven in het boogschieten en zwaardvechten als haar grote vijand en (als hij eventjes geheugenverlies heeft) geliefde Thorgal, heb ik al van het moment dat ze in album 9 opdook, in mijn hart gesloten.

Dat ze nu ook haar eigen spin-off reeks heeft (ondertussen al 6 albums), kan ik alleen maar toejuichen.

De minibuste kocht ik twee jaar geleden in het stripmuseum in Brussel en vind ik nog steeds één van mijn beste aankopen ooit. Ze staat schoon te blinken in mijn kast.

Isabelle Avondrood

Als laatste haal ik Isabelle Avondrood aan, de Parijse stripheldin van Jacques Tardi.

Haar verhalen spelen zich af in het Parijs van de jaren '20. Een heerlijke tijd om aan pseudo-wetenschap te doen, pterodactyls rond de Eiffeltoren te zien zweven en belaagd te worden door mummies en ander gespuis van voor onze jaartelling.

Dit is een strip voor een iets volwassener publiek en ik ontdekte de reeks pas toen ik een jaar of 15 was. Maar heeft ze indruk nagelaten, ja...

Enkele jaren geleden werd er zelfs een film gedraaid met een knotsgek avontuur van Isabelle Avondrood - of Adèle Blanc-Sec zoals ze in het Frans heet - en ik had het geluk die in de cinema te kunnen zien (blogbericht van jaaaaaaaren geleden hier). De dvd verscheen nooit bij ons met Nederlandse ondertiteling, vandaar dat ik de Duitse versie in huis haalde.

Tot daar mijn lijst met favoriete stripheldinnen. De volgende en laatste lijst wordt er eentje met mijn tv-heldinnen, begin maar al te speculeren wie dat zouden kunnen zijn...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten