donderdag 9 maart 2017

Kijktip: jeugdeditie


Afgelopen dinsdag kon je mij terugvinden op de Jekino Visiedag in Gent.

Jekino is verdeler van de meer alternatieve jeugdfilm in Vlaanderen en op de visiedag stellen ze eens per jaar de nieuwe releases voor.

Een hele dag film kijken dus!

Ik zag die dag drie kinderfilms, allemaal aanraders op hun manier:

Solan en Ludwig: de grote kaasrace



Solan is een ondernemende en opschepperige eend en Ludwig een voorzichtige en pessimistische egel. Ze wonen in bij uitvinder Reodor en helpen hem waar ze kunnen.

Vorig jaar zag ik al Solan en Ludwig en de sneeuwmachine waarin Reodor een sneeuwmachine uitvindt omdat het nog steeds niet gesneeuwd heeft met Kerstmis. Een hilarische winterfilm!

Deze keer gaan ze de uitdaging aan om te racen tegen het naburige dorp, zodat voor eens en voor altijd kan beslist worden wat nu het beste dorp is.

Je krijgt hier een film te zien voor kinderen vanaf een jaar of vijf (en bij uitbreiding de hele familie) die spannend, avontuurlijk en vooral heel grappig is.

Komt op 26 april in de zalen.

Toen mijn vader een struik werd



Gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke Van Leeuwen.

Toda is een meisje dat vrolijk samenleeft met haar vader tot er in hun land oorlog uitbreekt. Haar vader moet gaan vechten en laat Toda bij haar oma achter. Wanneer het daar uiteindelijk veel te gevaarlijk wordt, stuurt oma Toda alleen op weg naar haar moeder, die in het buitenland woont.

Het boek en de film willen aantonen hoe het aanvoelt voor een kind om te moeten vluchten voor oorlog en de moeilijkheden die je onderweg kan tegenkomen. Maar het blijft natuurlijk Joke Van Leeuwen dus het absurde is nooit echt ver weg.

Voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Komt op 22 maart in Nederland in de bioscoop.
Bij ons nog niet geweten.

Cloudboy



Vlaamse film over Niilas die hier alleen met zijn vader woont en de zomer zal moeten gaan doorbrengen bij zijn Zweedse moeder, die hij niet kent.

Vol tegenzin trekt hij naar Lapland, waar zijn moeder woont, maar het zal de mooiste zomer van zijn leven worden...

Nogal typische jeugdfilm, met een nogal typisch stramien, maar deze film zal zeker harten kunnen veroveren.

Voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Komt op 5 april in de zalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten