vrijdag 14 oktober 2022

Filmfestival - dag 3

Derde dag op het Filmfestival en dit keer werden het er twee:

En ook deze keer was er een centraal thema (ik doe het er niet om): cinema.

Eerst op het programma - terug om 10.00u, ik maak er ver een gewoonte van - was Empire of light.

Een film over een oude cinema in het Zuid-Engeland van de jaren '80 met Olivia Coleman in de hoofdrol? Yes please!

Deze nieuwe film van Sam Mendes (van o.a. 1917) wil een ode zijn aan het bioscoopvak. De film opent wanneer Cinema Empire opent voor een nieuwe dag aan filmplezier en je mond valt open bij de grandeur van deze bioscoop. Ik zou er geld voor geven om in zo'n cinema naar films te gaan kijken...

Maar Empire of light is niet enkel een film over cinema, je vindt er ook thema's als racisme en onderdrukking van vrouwen in terug. Hierdoor schommelt hij een beetje tussen humor en loodzwaar drama en dat werkte jammer genoeg niet altijd. 

Gelukkig kunnen we wel rekenen op de ijzersterke vertolkingen van Olivia Coleman (naar gewoonte schitterend), Colin Firth (altijd een reden om een film te bekijken), Toby Jones (meer dan degelijk) en de mij onbekende Michael Ward (een ontdekking!). Ga dit dus zeker zien.

3.5 sterren en nog geen datum van verschijnen bekend maar ik gok rond de jaarwisseling.

Tweede en laatste film werd de documentaire Cinema: the living record of our memory.

In deze schitterende documentaire maken we kennis met het werk van filmarchieven (zoals de Cinematek in Brussel), die zich tot doel gesteld hebben om films te bewaren, te onderhouden, te restaureren én ook te vertonen.

We zien niet enkel het werk van de pioniers uit het vak (uit de VS, het VK, Frankrijk en Duitsland), maar er wordt ook ruim aandacht gegeven aan de problemen waar filmarchieven in Afrika, Azië en Zuid-Amerika te kampen hebben.

Veel geleerd en met grote ogen zitten kijken. Vier sterren dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten