donderdag 1 oktober 2015

September favorites


September was misschien de maand van ziek zijn en terug aan het werk gaan na bijna 4 weken vakantie, maar er was toch tijd genoeg om nog een paar favorietjes bij elkaar te sprokkelen.

Deze editie krijgt een Duits tintje, ik kan er ook niet aan doen...

Op 2 september trok ik een dagje naar Aachen, voor het eerst met de auto want normaal gezien doe ik dat met de trein. Na 2,5 uur stond ik voor de deur van de REWE, mijn favoriete Duitse supermarkt, om inkopen te doen. En daarvoor had ik die auto dus nodig, ik kon dat toch moeilijk allemaal heel de dag meesleuren door de stad he...

Ik wist al op voorhand wat ik allemaal wou meebrengen uit Duitsland en het lukte mij wonderwel om alles aan te schaffen. Er was wel nog een bezoekje aan de Aldi op de ring en de Kaiser's op de Markt voor nodig om mijn boodschappenlijstje te vervolledigen.

Waar ik het meest naar uitkeek, was een vlootje Obazda.

Deze Beierse kaasspecialiteit bestaat voornamelijk uit Camembert met paprika en is overheerlijk.
Wanneer je dit in een Biergarten bestelt, is het natuurlijk nog 500x lekkerder want versgemaakt, maar dit vlootje met smeerbare kaas komt wel heel dicht in de buurt.

Ik wou eerst 2 vlootjes meebrengen, maar de houdbaarheidsdatum is niet echt van de langste, het werd er dus eentje en dat is natuurlijk al een tijdje op, maar lekker was het wel!

Tweede item op mijn verlanglijstje was Rote Grütze mit Vanillesoße van Dr. Oetker.

Dit dessert bestaande uit gekookte rode vruchten (bijna confituur maar niet zo zoet, eerder zuur) en een overheerlijke vanillesaus is een klassieker uit de Noord-Duitse keuken en wou ik unbedingt meebrengen. Ik nam bovenstaande versie mee (= de klassieker), Kirsch Grütze en nog een zomerversie met aardbeien en rabarber. Hier ben ik wat spaarzamer mee geweest, het is dus nog niet allemaal op, hoera voor mij.

Laatste op mijn verlanglijstje (maar ik bracht natuurlijk nog véél meer mee) was Leberkäse.

www.crosscoach.net
Geen lever of kaas in dit product te vinden, het is gewoon heel fijn vleesbrood dat in plakken van een dikke centimeter verkocht wordt. Leberkäse is ook zowat hét streetfood in Duitsland en Oostenrijk (naast de Currywurst natuurlijk) en kan je bijna overal aan kraampjes kopen.

Er bestaan verschillende soorten Leberkäse: je hebt een meer grofgemalen versie met stukjes vlees er nog in, met pizzasmaak door de kruiding enz... Maar ik ging dus - nog maar eens - voor de klassieker en die is fijngemalen.

Gebakken in de pan en op een keizersbroodje, is het bijna een hamburger. Lekker!

Eerder deze maand deed ik al verslag van het kAHdooke van Albert Heijn, zéker een favoriet van de afgelopen maand. Maar Albert Heijn had nog meer verrassingen voor mij in petto...

AH was tot nu toe (ze hebben het ondertussen ook bij ons in de Delhaize heb ik gezien) de enige supermarkt waar ze Almdudler verkochten, een Oostenrijkse kruidenlimonade waar ik ongelukken voor zou doen. Maar ik was ook op zoek naar Weissbier omdat ik mij in Berlijn een fles Waldmeistersiroop had aangeschaft in de hoop hier mijn eigen Berliner Weisse mit Schuß te kunnen maken. Één probleem: geen Weissbier te vinden bij ons...

www.berliner-kindl.de
Tot ik in de bierafdeling van AH ging kijken: ze hadden er zelfs 3 verschillende soorten Weissbier! Zolang mijn siroop niet op geraakt, kan ik dus genieten van homemade Weissbier mit Schuß.
Ik hou van Albert Heijn...

Om dit Duitse luik af te sluiten, moet ik ook nog de serie Weissensee vermelden, waarvan op 29 september het derde seizoen op ARD begon.

Dit liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens DDR-tijd is in sé een Romeo en Julia verhaal. Martin, een politieagent, is de zoon van een hoge Stasipief en Julia (ze heet zelfs zo!) is de dochter van een kunstenares die al wat problemen gehad heeft met diezelfde Stasi en Martins vader.
Hun liefde is dan ook gedoemd om te mislukken zou je denken.

In het eerste seizoen leren de twee elkaar kennen, in het tweede zit Julia in de gevangenis, een lot waaraan Martin door zijn vader kon ontsnappen, en gaat het niet goed met haar gezondheid. Ze wordt uiteindelijk vrijgelaten maar er zijn ondertussen 7 jaren voorbij gegaan en de liefde tussen Martin en Julia is er niet makkelijker op geworden.

Ik was weg van het eerste seizoen, een echt degelijk gemaakte serie met sympathieke (en minder sympathieke) personages, die (waarschijnlijk) ook een mooi beeld gaf van het leven onder het DDR-regime.

Het tweede seizoen moest ik jammer genoeg missen omdat Belgacom eventjes ARD en ZDF uit zijn aanbod zwierde en pas een goed jaar later zaten ze er terug. Seizoen twee was gepasseerd ondertussen... Maar daar zijn dan de goede mensen van ARD, die zowel het eerste als het tweede seizoen herhaalden in de namiddag tijdens de weken voor de start van het derde seizoen, dank u wel!

Voor wie dit Duits dramapareltje ook eens wil zien: seizoen 1 en 2 zijn ondertussen verschenen op dvd met Nederlandse ondertiteling, als dat geen goed nieuws is, weet ik het ook niet meer...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten