zondag 18 oktober 2015

Filmfestival: dag 4


De tweede dag met 3 films, maar deze keer lagen ze wat beter gespreid zowel qua tijd als qua locatie: alledrie draaiden ze in Kinepolis en ik had een "rustperiode" van 4 uur tussen de eerste en tweede film.

Komt daar nog bij dat ik de afgelopen dagen op verplaatsing speelde: zus die in Gent woont, was niet thuis dus annexeerde ik haar appartement in het midden van Gent - wandelafstand naar gelijk welke bioscoop! - voor 2 dagen. Dat ik ook haar psycho-kat moest voederen nam ik er graag bij en 't is een schootjeszitter in tegenstelling tot mijn Sisko, dus dat was eveneens mooi meegenomen bij K3 zoekt K3...

The lobster (10.00u, Kinepolis) 3,5/5



Film om 10.00u 's morgens, het blijft een ongewone belevenis en doordat het zaterdag was, zat de zaal bomvol... En dat zo vroeg!

The lobster is een heel bizarre film: mensen die geen partner hebben, zijn blijkbaar meer dan verdacht (bedankt daarvoor...) en een hele groep van deze sukkels vindt zichzelf terug in een hotel waar ze binnen de 45 dagen verliefd moeten zien te worden of ze worden in een dier naar eigen keuze veranderd.

Het blijft gelukkig een komedie, zij het met momenten serieus zwartgallig, maar wie hiervoor te vinden is: vanaf 28/10 is The lobster in de reguliere zalen te vinden.

Babai (16.45u, Kinepolis) 3/5



Sorry, ik kon geen trailer met ondertiteling in gelijk welke taal dan ook vinden...

Het filmfestival springt op de trein van de actualiteit en biedt een aantal films aan met het trefwoord "Fort Europe", films die allemaal op de één of andere manier met migranten, vluchtelingen en die hele problematiek te maken hebben.

Bij deze film vond ik dat eerlijk gezegd totaal ongepast en ook de regisseur, die bij de screening aanwezig was, vond niet dat zijn film over vluchtelingen ging en ik geef hem groot gelijk...

De film speelt zich af in Kosovo in 1995, twee jaar voor de Balkanoorlog uitbrak en hoewel er nog geen oorlog is, is er een grote militaire aanwezigheid en worden mensen duidelijk gepest door de soldaten in de straat. De vader van Nori, die eigenlijk niet veel aandacht aan zijn zoon besteed, trekt naar Duitsland, zijn zoon achterlatend bij familie. Nori reist hem op eigen houtje achterna, waarbij hij onderweg zijn onschuld en vertrouwen in de mensheid verliest.

Dit gaat dus niet over migratie, maar over incompetente ouders die niet begrijpen dat hun kinderen enkel wat liefde nodig hebben en een kleine jongen die tot zijn scha en schande leert dat volwassenen totaal niet te vertrouwen zijn...

En dan nog even dit: het is al een oud zeer, maar dit jaar is er letterlijk GEEN ENKELE Duitse speelfilm op het festival te vinden. Ik moest het met deze Babai doen die gefinancierd werd met Duits geld en waar zo'n 5 Duitse zinnetjes in gesproken worden. Hoewel... "Ausweis, bitte." en "Möchten Sie noch etwas trinken?" zijn nu niet meteen de meeste hoogstaande conversaties...

Tip voor het Filmfestival: doe volgend jaar een focus op de Duitse cinema, na de Franse en Britse, en ik zal héél content zijn.

Les cowboys (19.00u, Kinepolis) 4/5



Levensles van de dag kwam van regisseur Thomas Bidegain: "Nous sommes tous l'Indien de quelqu'un." Waarmee hij wil zeggen dat bij verhalen over cowboys en indianen, mensen die zich op welke manier dan ook onderdrukt voelen, zich gaan identificeren met de indiaan...

Wat doet een vader van een 16-jarige dochter die achter zijn rug een moslimvriendje heeft en serieus begint te radicaliseren en met dat vriendje verdwijnt? Haar gaan zoeken, dát doet hij, jarenlang en de halve wereld door, waarbij hij haar steeds net mist als hij ergens een tip over haar te pakken krijgt. Hij sleurt haar jongere broer mee in deze zoektocht en door slim gebruik van nieuwsberichten (9/11, de aanslag in Madrid, in Londen) weet de kijker dat de tijd verstrijkt en dat de zoektocht naar zijn dochter jarenlang vruchteloos is/blijft.

Een sterke debuutfilm van een Franse scenarist met topacteurs in de hoofdrollen. En ook Sam Louwyck, moppenkanon in de eerste aflevering van De slimste mens dit jaar, laat eventjes zijn kop en supervlaams Frans zien.

Deze is een echte aanrader, vanaf 9/12 in de bioscopen te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten