zaterdag 24 oktober 2015

Filmfestival: dag 10


Altijd leuk om te zien dat mensen hun job doen: vandaag werd ik voor de tweede keer in mijn hele (!!) De Lijnreizigercarrière gecontroleerd op de tram...

Dat vind ik dus eigenlijk niet kunnen, op zo'n 25 jaar slechts 2 keer gecontroleerd worden. Dat werkt alleen maar zwartrijden in de hand...

Dit doen ze in Duitsland toch beter hoor: ga eens 4 dagen op reis naar Berlijn, je wordt dan minstens 3 keer gecontroleerd op de metro in die korte periode. Je hebt maar beter een geldig vervoerbewijs op zak daar.
't Is wel altijd leuk om mensen op het laatste moment uit de metro te zien springen of één voet binnen zetten en zich dan terug op het perron te zien trekken omdat ze de controleurs gespot hebben, je haalt er de overtreders zo uit...

Ladiesday vandaag en terug 3 films (voor de laatste keer, oef):

Suffragette (10.00u, Kinepolis) 4/5



Jaren geleden zag ik Iron jawed angels, een film over de strijd voor het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten. Daar deed een pak bekend vrouwvolk aan mee en het was ook een behoorlijk heftige film want "gelijke" rechten krijgen (ja, ja, die aanhalingstekens horen daar, zelfs nu nog) liep niet van een leien dakje en aan die voorvechtsters hebben vrouwen van vandaag heel wat te danken.

Ook zo in Engeland, waar Suffragette zich afspeelt. En deze keer wordt het verhaal niet verteld vanuit het standpunt van de hogere klasse, die - toegegeven - de bal aan het rollen bracht, maar vanuit de ogen van een vrouw die in een wasserij werkt en daar al haar hele werkleven, sinds haar zevende, onder de knoet van de baas zit. Ze rolt eerder toevallig in de suffragettebeweging en verliest daardoor zowat alles in haar leven, waardoor ze zich daarna natuurlijk ten volle kan inzetten voor de cause.

Een film over een belangrijke periode in ons recent verleden - in België verkregen vrouwen pas stemrecht in 1948! - en een goed gemaakte daarbovenop.

In de zalen te zien vanaf 11/11.

Mistress America (17.30u, Kinepolis) 3.5/5



Dit ging van heel awkward naar compleet hilarisch en terug.

Timide Tracy, eerstejaars aan de universiteit van New York, neemt contact op met haar toekomstige stiefzus die nota bene OP Times Square woont. Deze Brooke fladdert van job naar job, heeft wilde toekomstplannen die nooit ergens naartoe lijken te gaan en vormt op die manier de basis voor schrijver wannabee Tracy's nieuwe kortverhaal "Mistress America" (weet je ook meteen waar die titel vandaan komt).

Hoogst vermakelijk, maar ik zou Greta Gerwig achter de camera haar ding laten doen - haar scenario van de film was top - want als actrice stelt ze niet veel voor...

Ingrid Bergman in her own words (20.00u, Studio Skoop) 4/5



Deze documentaire (geen Zweedse speelfilms op het festival? Dan doen we het maar met een Zweedse documentaire!) toont het leven van Ingrid Bergman, gebaseerd op haar dagboeken, eigen foto's en filmmateriaal.

We krijgen op die manier een gefundeerde inkijk in haar leven te zien, waarbij ze al jong haar beide ouders verloor, en een ongebreidelde ambitie om het te gaan maken als actrice, zeker in het buitenland, zelfs als dat ten koste moet gaan van de mensen in haar directe omgeving.

Veel respect voor deze Zweedse eigenzinnigheid, maar een punt aftrek voor de overvloed aan honden in de documentaire. Nooit gedacht dat ze zo'n hondenmens was en da's een serieus minpunt in mijn boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten