woensdag 25 oktober 2023

Record of a spaceborn few - Becky Chambers

 
Hodder & Stoughton, 2019 (oorspr. 2018)
359 p.
Niet vertaald


Het lezen wil weer niet echt meer lukken en dan moest maar teruggegrepen worden naar iets dat ongetwijfeld zou werken: het derde deel in de Wayfarer-serie.

Vooral het eerste deel, A long way to a small angry planet, was een ongeëvenaard succes. Het is een boek dat ik maar liefst twee keer kocht (nadat ik het eerste dom-dom-dom had weggegeven) en ik wil het in de toekomst zeker nog eens herlezen. Het tweede boek vond ik wat minder maar Becky Chamber's schrijfstijl was - natuurlijk - aanwezig en daardoor bleef ik verder lezen.

Record of a spaceborn few speelt zich op een nieuwe locatie af (na een ruimteschip dat een jaar onderweg was en een planeet) en met een hele hoop nieuwe personages: we bevinden ons in de Exodus Fleet, een verzameling ruimteschepen waarin de mensheid ooit van planeet Aarde is weggevlucht omdat die totaal onleefbaar was geworden. Na generaties van nieuwe mensen werd de vloot door een buitenaards ras ontdekt en nu cirkelen ze al heel lang rond een ster die ze "cadeau" hebben gekregen. De ruimteschepen zijn eigenlijk wat uitgewoond en de mensen die er wonen - nog steeds heel wat - doen hun best om de boel draaiende te houden met de technologische hulp van andere sapientrassen.

Net als bij de vorige boeken volgen we een aantal personages: mensen die in Exodus geboren zijn en er al hun hele leven wonen, een jonge kerel die offworld geboren is en die wel nieuwsgierig is naar waar hij vandaan komt en een Harmagian wetenschapper (een sapient ras dat niet verder van mensen verwijderd kon zijn) die antropologisch onderzoek komt doen naar de mensenmaatschappij in Exodus. Er zijn kleine verwijzingen naar de vorige boeken, maar je moet ze niet echt gelezen hebben om dit boek te kunnen lezen - maar het is wel leuk om ze te ontdekken.

Toegegeven, in het begin was het wat moeilijk volgen met de vele perspectieven die we te lezen krijgen maar eens ik in het verhaal zat, zat ik er ook werkelijk "in". En ik heb opnieuw genoten, het boek was net wat ik nodig had.

Omdat A long way to a small angry planet nog steeds mijn favoriet uit de serie blijft (vier sterren), kreeg dit derde boek 3.5 sterren.

Boek 4, The galaxy and the ground within, heb ik ook al in mijn boekenkast staan. Als ik dat ga lezen aan het tempo dat ik nu bezig ben, wordt dat 2025...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten