donderdag 19 oktober 2023

Filmfestival - dag 9

Voorlaatste dag en twee films op het programma:

Twee keer Brits van makelij.

Mijn eerste film was de laatste keer om 10.00u en dat werd All of us strangers.

Andrew Scott (de Hot Priest uit Fleabag) en Paul Mescal (Aftersun en het abominabele Normal people) spelen buren en uiteindelijk geliefden in deze nieuwe film van Andrew Haigh (45 years). Maar er is meer aan de hand dan we op het eerste gezicht te zien krijgen.

Dit was een bevreemdende maar ook net daardoor best mooie film over eenzaamheid, liefde en aanvaarding.

Ik vond 20 december als releasedatum, maar kan dat nergens bevestigd zien...

De film om 19.30u was Scrapper.

Deze werd getoond in het kader van het Kidsproof programma (alle films op het festival zijn normaal gezien 16+ maar ze hebben altijd een aanbod voor de kleinere medemens) waardoor er heel wat jong volk in de cinema zat - en ze hebben zich allemaal gedragen. 

De 12-jarige Georgie staat er helemaal alleen voor nadat haar moeder gestorven is: ze poetst het huis, betaalt netjes de huur (dat ze daarvoor met haar beste vriend Ali fietsen moet stelen is gewoon haar inkomen) en ze weet de ambtenaren van de jeugdzorg aan het lijntje te houden op ingenieuze manier. En dan duikt opeens haar vader Jason op - die verdween voor ze geboren werd - en ze moet hem niet...

Scrapper is ondanks de zware thematiek (armoede, het overlijden van een ouder...) een hartverwarmende film geworden met een stevig acterende Lola Campbell als Georgie die het haar vader Jason (Harris Dickinson - Triangle of sadness) helemaal niet makkelijk maakt. Regisseur Charlotte Regan sprenkelt bovendien kleine humormomentjes tussen het wat zwaardere werk en hierdoor wordt de film licht verteerbaar - ideaal dus voor de wat jongere kijkers, wat niet wegneemt dat volwassenen evenzeer kunnen genieten.

Een aanrader maar ik vind jammer genoeg geen verschijningsdatum voor bij ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten