zondag 22 oktober 2023

Kijktip: Nyad

Het filmfestival is gedaan, dus wat doen we op zondag? Naar de film gaan...
Want zeg nu zelf, een nieuwe film met Jodie Foster? Daar moest ik gewoon naartoe.

Het staat al prominent op de poster: Nyad is een Netflixfilm en ik had eigenlijk gewoon kunnen wachten tot hij op de streamer verscheen maar kennen jullie mij eigenlijk?

Nyad is het waargebeurde verhaal van marathonzwemster Diana Nyad (Annette Benning) die op 64-jarige leeftijd als eerste mens ooit de afstand tussen Cuba en Florida (160 km) al zwemmend overbrugde. Haar eerste poging deed ze op haar 28e maar ze faalde toen en vanaf haar 60e deed ze opnieuw een aantal pogingen waarbij haar in totaal vijfde de goeie was. Jodie Foster speelt haar beste vriendin Bonnie die Diana zal coachen bij haar pogingen na haar 60e.

De film opent met beelden van de echte Diana Nyad die compleet maffe zwemstunts uithaalt (qua afstand en uithouding) met ook haar optreden in de Late Show. Doorheen de film worden ook nog beelden van de echte Diana gebruikt als ze aan het zwemmen is en over de aftiteling krijgen we nog een compilatie met tv-optredens en andere speeches die ze geeft.

Wat mij tot de bedenking brengt: was dit niet beter een documentaire geweest i.p.v. de verfilming van haar ultieme pogingen met acteurs? Ik kan mij zo voorstellen dat die even meeslepend zou geweest zijn als de film (maar ik had er waarschijnlijk niet naar gekeken).

Annette Benning speelt Diana als een gedreven, bezeten figuur die al haar hele leven droomt om deze zwemtocht te verwezenlijken waardoor ze maar doorploegt zonder echt rekening te houden met de mensen om haar heen, wat haar op een bepaald moment ook door Bonnie verweten wordt en er even een breuk tussen de twee vriendinnen komt (even ter verduidelijking voor wie het zich zou afvragen: beide vrouwen zijn lesbisch, maar hebben enkel heel lang geleden een amoureus avontuurtje gehad, nu zijn ze gewoon beste vriendinnen).

De motivatie van Bonnie om steeds maar mee te gaan in Diana's obsessie was mij tot op een bepaalde hoogte ook wel een beetje onduidelijk want ze moest telkens weer haar honden achterlaten om mee naar Cuba te trekken en op de boot te gaan zitten die de zwemster volgde. Ik weet niet of ik Egon zo lang zou achterlaten...

Al bij al was dit geen slechte film maar een hoogvlieger zou ik hem ook niet noemen - de opmerking over waarom dit geen documentaire geworden is, blijft staan.

Ik zou zeggen: kijk er gewoon naar als hij op 3 november op Netflix komt, niet echt nodig om deze in de cinema te gaan bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten