zondag 30 juli 2023

Flying too high - Kerry Greenwood

 
Constable, 2016 (oorspr. 1990)
172 p.
Niet vertaald


Nu ik alle boeken in de Phryne Fisher-serie in huis heb, is het moment gekomen om ze in volgorde te lezen. Flying too high is het tweede boek in de reeks en het eerste dat ik lees dat geen aflevering in de tv-serie kreeg.

Het boek opent met Phryne die een vliegclub bezoekt en daar meteen in een vliegtuig springt en in volle vlucht aan wat vleugelwandelen gaat doen, tot groot afgrijzen van haar meid Dot die op de grond bleef.

Dit boek is niet verfilmd, maar Phryne kruipt wel in vliegtuigen in de serie.
Phryne heeft ook net een huis gekocht en zich van personeel voorzien: ze trekt met Dot in een prachtig huis in Melbourne en laat zich daar graag bedienen door het echtpaar Butler (in de serie is er enkel een mr. Butler). Haar reputatie als privédetective doet al goed de ronde want ze wordt door mevr. McNaughton gevraagd om een oogje op haar nogal opvliegende zoon te houden omdat ze denkt dat hij zijn vader gaat vermoorden.

En wat raad je: vader McNaughton wordt dood teruggevonden in zijn tuin en zoonlief wordt voor de moord opgepakt. Maar Phryne is er niet zo zeker van dat hij wel de moordenaar is en trekt op onderzoek.

Er is ook nog een tweede zaak waarvoor Phryne wordt aangenomen: de zesjarige Candida is ontvoerd nadat haar vader een grote som won in de loterij en dat in alle kranten stond (nooit wereldkundig maken dat je geld gewonnen hebt!). En ook hier zal ze zich mee bezig houden.

De oplossing voor de zaak Candida is nogal omslachtig en er wordt veel volk ingeschakeld maar het was ook spannend, dus 't is vergeven.

De zaak McNaughton raakt door het onderzoek naar de verdwenen Candida wat op de achtergrond en wordt uiteindelijk Poirot-stijl in de laatste 10 pagina's van het boek door Phryne uit de doeken gedaan. Dat kon wel wat beter maar we moeten het er mee doen.

Tussendoor beleeft Phryne natuurlijk nog wat amoureuze avontuurtjes met eerst de Italiaanse kunstenaarsverloofde van dochter McNaughton - da's allemaal ok want die weet dat hij affaires heeft maar hij "houdt alleen van haar" - en daarna met de nieuwe dokter in de stad. Hoort ook bij deze reeks.

Het eerste boek kreeg van mij vier sterren en de andere twee die ik las 3.5. Ook Flying too high kreeg van mij die laatste score.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten