zondag 30 april 2023

Stone blind : Medusa's story - Natalie Haynes

 
Mantle, 2022
370 p.
Vertaald als: De blik van Medusa
Ik neem me elk jaar voor bij het verschijnen van de longlist van de Women's Prize om zoveel mogelijk van de genomineerde boeken te lezen.

En net als zowat elk jaar wordt die leesopdracht een dikke fail. De longlist met 16 boeken werd aangekondigd op 7 maart en afgelopen woensdag werd de shortlist van 6 boeken bekendgemaakt. Hoeveel boeken heb ik ondertussen gelezen? Eentje. En die is niet eens op de shortlist geraakt...

Stone blind : Medusa's story stond wel al een hele tijd op mijn te lezen lijstje. Een feministische hervertelling van het verhaal van Medusa? Geef maar hier. En dan nog geschreven door Natalie Haynes, auteur van het sublieme A thousand ships? Ik kon ver niet wachten.

Het boek schafte ik mij in januari aan en ik las het wonder boven wonder al uit in april. Dat het op de longlist van de Women's Prize stond, maakte gewoon dat ik er vroeger aan toe kwam dan normaal met eigen gekochte boeken.

Dat dit het verhaal van Medusa moet voorstellen maar uiteindelijk maar een heel klein percentage aan Medusa bevat, vond ik zelfs niet erg - bij andere lezers is dat net de grootste kritiek - maar je hebt ook de andere personages en hun achtergrond nodig om het hele verhaal te begrijpen.

Bovendien maakt Haynes een complete idioot van wat anders de held Perseus is en dat is gewoon hilarisch. Hij is hier een domme tienerjongen die onbesuisd in een avontuur duikt waarbij hij eigenlijk niet het eerste idee heeft hoe hij het moet gaan aanpakken. De hulp die hij van Athene en Hermes krijgt, is dan ook welgekomen maar ook daar laat hij zien wat een idioot hij is.

"He's just a bag of meat wandering round, irritating people." (Athene) 


Nu is het even tijd voor een persoonlijke bekentenis: Athene is altijd al mijn favoriete Griekse godin geweest en ook hier steekt ze er voor mij met kop en schouders bovenuit. Ja, ze is kleinzielig met momenten en loopt vaak naast haar sandalen, maar 't is en blijft een onsterfelijke godin dus die mag dat. Ze krijgt hier ook heel wat meer pagina's toebedeeld dan Medusa zelf en dat werd alleen maar toegejuicht. Dat zij degene is die Medusa vervloekt met het slangenhaar en de dodelijke blik is wel minder - Medusa wordt gestraft voor haar verkrachting door Poseidon in één van Athenes tempels en aangezien Poseidon onaantastbaar is, moet Medusa daar maar voor opdraaien - maar valt compleet te begrijpen in de context van de tijd.

Ik heb dit graag gelezen maar dit is niet het beste werk van de hand van Natalie Haynes (nogmaals: A thousand ships for the win!) en ik begrijp dan ook een beetje waarom het niet op de shortlist geraakt is.

3.5/5

Benieuwd of ik er nog een boek van de shortlist door ga krijgen tegen de prijsuitreiking op 14 juni en wat dan de uiteindelijke winnaar zal zijn - als het Demon Copperhead is, ben ik gezien want da's een baksteen van 576 pagina's...

*EDIT*

En 't is Demon Copperhead geworden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten