woensdag 22 december 2021

Miss Merkel : Mord in der Uckermark - David Safier

 
Rowohlt, 2021
320 p.
Vertaald als: Miss Merkel en de onverwachte wending


Een humoristische detective, gebaseerd op Miss Marple, in het Duits én met Angela Merkel in de hoofdrol als speurneus? Die moest ik lezen!

Het helpt natuurlijk ook dat het boek geschreven werd door David Safier, een auteur waar ik al een hele stapel boeken van in mijn kast staan heb - en er toch ook al de helft van gelezen heb. Oeps:

Absolute topfavoriet is Mieses Karma, die in het Nederlands vertaald werd als Kommer & karma - nog te vinden in selecte bibliotheken. Een echt hilarisch boek.

Maar ook Miss Merkel wist geregeld een glimlach bij mij te ontlokken.

Angela Merkel is hier bondskanselier af en is met haar man Joachim (liefdevol Achim of ook wel Puffel genoemd door Angela) en bodyguard Mike in een lieflijk plattelandsdorpje in de Uckermarkstreek gaan wonen. Daar moet ze haar dagen zien te vullen met nieuwe dingen en misschien kan ze ook wat vriendschappen sluiten, iets waar ze voordien nooit echt tijd voor gehad heeft.

Maar het is allemaal niet zo eenvoudig: alle mensen die ze ontmoet en die op het eerste gezicht wel interessant lijken, blijken kort daarna toch iets te zeggen of te doen waardoor ze denkt "Toch maar niet"...

Wanneer de lokale baron dan dood teruggevonden wordt in zijn van binnen afgesloten wijnkelder, trekt Angela op onderzoek uit want zij is er van overtuigd dat hij vermoord werd, hoewel alles op het eerste oog op zelfmoord duidt. En ook om een bezigheid te hebben natuurlijk.

Haar onderzoek is met momenten gewoon koddig, want ze was dan misschien wel één van Europa's toppolitici, maar echt people skills heeft ze niet, de gênante situaties volgen zich dan ook op en daar kon ik alleen maar om lachen - ook door de herkenbaarheid - tot mijn eigen schaamte soms.

Ook het feit dat ze haar mopshond Putin genoemd heeft, werkte bij mij op de lachspieren. Angela Merkel heeft trouwens in het echte leven een doodsangst voor honden - nog iets dat ik herken - maar mopshond Putin kreeg ze in het boek van haar man cadeau net om die angst te overwinnen. En wie kan er nu weerstaan aan zo'n platte snuit? Zelfs ik heb daar soms moeite mee. (En ja, ik weet dat beesten met platte snuiten not done zijn...)

Hoewel de dader - want ja hoor, het was moord - uiteindelijk bleek te zijn wie ik al lang verdacht, las Miss Merkel : Mord in der Uckermark lekker vlot weg, deed dit mij zoals gezegd regelmatig glimlachen en was het een feelgood read tout court. Ik kan het boek alleen maar aanraden.

Vier sterren, selbsverständlich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten