donderdag 27 augustus 2020

Als het bloedt - Stephen King

Boekerij, 2020
413 p.
Vertaald uit het Engels: If it bleeds

Volgende op de planning was de laatste worp van King: Als het bloedt.
Zijn nieuwste boek Later komt er al begin volgend jaar aan, die mens blijft gewoon productief.

De cover intrigeerde mij al meteen: de in elkaar verwikkelde kat en muis (rat?) spraken tot mijn verbeelding.

We krijgen in dit boek vier verhalen waarbij het ene al wat beter in de smaak viel dan het andere...

Het titelverhaal was in mijn ogen ook het beste - en het langste met zo'n 175 pagina's. King grijpt hierin terug naar één van zijn favoriete personages en ook een fanfavoriet: Holly Gibney, die we eerst leerden kennen in Mr. Mercedes. Maar wees gewaarschuwd: als je de Bill Hodges-trilogie en De buitenstaander nog niet gelezen hebt, ga je hier spoilers van jewelste in lezen. Want het verhaal is een nieuw hoofdstuk in Holly's leven dat verdergaat na De buitenstaander. Wat we daar nog naast krijgen: wat achtergrond in Holly's relatie met haar moeder en haar persoonlijke groei die we al volgen van het moment dat we haar leerden kennen.

Andere voltreffer was het eerste verhaal in de bundel, De telefoon van meneer Harrigan, waar we een soortement spookverhaal te lezen krijgen. Sterk geschreven en met voldoende spanning.

Het laatste verhaal Rat was dan weer - zoals het op de achterflap staat - "een deal met de duivel" waarin nog maar eens een schrijver de hoofdrol speelt. En natuurlijk draait die deal anders uit dan aanvankelijk gedacht.

Het minste verhaal vond ik Het leven van Chuck dat begon als een einde van de wereld verhaal, maar al gauw verzandde in de beschrijving van het leven van een saaie piet. Hier had ik zonder gekund.

Maar toch: 350 van de 413 pagina's waren meer dan het lezen waard en de totale bundel kreeg een welverdiende 3.5 sterren van mij. Ga dit lezen! (als je ook al de voornoemde trilogie en De buitenstaander achter de rug hebt, wel te verstaan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten